Zbog epidemiološke situacije neće biti Sajma pirotske peglane kobasice

 

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov izjavio je da Sajam pirotske peglane kobasice sigurno neće biti održan krajem januara, zbog aktuelne epidemiološke sitacije.

Turistička organizacija Pirot već deset godina organizuje Sajam pirotske peglane kobasice, a zbog epidemije korona virusa poslednji sajam sa velikim brojem izlagača i posetilaca održan je 2020. godine. Zlatkov je za agenciju Beta izjavio da su prošle godine proizvođači „peglanu prodavali na sajtu koji je bio aktivan upravo zbog brže i lakše prodaje, ali i promocije ovog nesvakidašnjeg delikatesa“.

On je dodao da, ukoliko se smanji broj obolelih od kovida, postoji mogućnost da se krajem februara organizuje promocija Sajma peglane kobasice.

Sajam pirotske peglane kobasice ni prošle godine nije održan u sportskoj hali „Kej“, zbog epidemiološke situacije i tadašnjih mera o zabrani okupljanja.

 

ČITAJTE I: Beogradski sajam: „Agro Belgrade 2022.“ od 27. do 29. januara

 

 

Umesto toga organizatori Sajma, Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, pokrenuli su tada sajt pod nazivom Pirotskapeglana.rs, na kome je 30 proizvođača predstavilo je ovaj specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Do 2020. godine održano je osam sajmova peglane kobasice za koji je uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.

Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Ostavite komentar