Zdravstveno stanje useva strnih žita u Srednjem Banatu

 

Pregledom strnih žita na više lokacija Srednjem Bantu, registrovano  je izuzetno intenzivno bokorenje sa većim brojem sekundarnih stabala. Prema rečima Snežane Parađenović iz Regionalnog centra Prognozno-izveštajne službe Zrenjanin kod pšenice to je do 6, a kod ječma do 10 sekundarnih stabala. Faza useva i zdravstveno stanje zavise od roka setve,sortimenta ,dubine setve i primenjene agrotehnike.

 

 

 

ČITAJTE I: PKV: Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini

 

 

 

Kako Parađenovićeva kaže simptomi bolesti su u većem intenzitetu jer su prisustvo infektivnog materija i optimalni uslovi za širenje i razvoj patogena bili prisutni tokom dužeg perioda dosadašnje vegetacije  strnih žita.

-Najizraženiji simptomi su  na ranijim rokovima setve, dok na kasnijim rokovima, simptoma ima u niskom procentu.Na usevima ozime pšenice dominantno su prisutni simptomi pepelnice, na 5 do 45 % biljaka,  i sive pegavosti na 2 do 25 % biljaka.  Na ozimom ječmu pored izraženih simptoma pepelnice -10 do 22 %,  značajno su prisutni i simptomi mrežaste pegavosti u različitom procetnu zaražene površine lista,od pojedinačnih pega do formiranih mrežica -18 do 62 % biljka, objašnjava Snežana Parađenović.

Ona kaže da su na pojedinim parcelama, uglavnom na graničnom pojasu između prošlogodišnjih  useva pšenice i novozasejanih, uočene štete od žitnog bauljara i ako nije u pitanju ponovljena setva tj. monokultura.Uzrok ove česte pojave tokom proizvodne 2022/2023 godine, na terenu Srednjobanatskog okruga, je dugo zadržavanje samoniklih  žita tokom perioda pre setve jer su ovi usevi činili tkz. zeleni most za žitnog bauljara koji se nakon zaoravanja strništa preselio na novozasnovana pšenična polja.

-Najveće štete nastaju u prvim fazama porasta useva, larve prestaju sa ishranom kad se temperatura zemljišta spusti ispod  5 stepeni. Bauljar će svoju aktivnost nastaviti i tokom proleća ali će štete biti manje zbog jače razvijenosti biljke.Takođe, niske temperature mogu redukovati brojnost, kaže Parađenovićeva.

Na usevima je, kako kaže, primećeno i žutilo listova koje je abiotske prirode  odnosno nije povezano sa bolestima, kao rezultat fiziologije biljaka, faze porasta, velikog broja sekundarnih stabala  i listova na biljci.Takođe može ukazivati  i na stanje parcele, npr.zabarene oaze, kao i na nedostatak hraniva jer su  biljke intenzivno rasle i  razvijale se u predhodnom periodu  i trošile azot.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

-U narednom periodu očekuje nas pad temperature koji će usporiti porast useva i dalje širenje infekcije, kaže Snežana Parađenović.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: RC PIS Zrenjanin