Žetva suncokreta se zahuhtava, a o cenama se još uvek polemiše

Suncokret je proletos u Srbiji posejan na 220.000 hektara i očekuje se da će u naredne dve sedmice, ako ne bude kiše, žetva ove uljarice biti u punom jeku. Na peskovitim terenima na jugu Banata, gde suncokret prvo sazreva, ovaj posao je već počeo. Obično u tim ranim žetvama i prinosi budu slabiji, a stručnjaci domaćih instituta kažu da se očekuje prosečan prinos od oko tri tone po hektaru što je standardni nacionalni prosek i za podneblje Srbije je dobar.

Viktorija grupa, najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji, objavila je prošle nedelje akontnu cenu suncokreta roda 2020. godine. Kilogram će plaćati 29,50 dinara plus pripadajući PDV.

U uslovima otkupa sunokreta ovogodišnjeg roda ističe se da akontna cena nema uticaja na konačnu.

Podsetimo, prošle godine sredinom avgusta Viktorija grupa, odnosno njena članica Viktorija logistik, izašla je sa otkupnom akontnom cenom od 25 dinara po kilogramu suncokreta, da bi krajem avgusta objavila da je konačna cena za suncokret roda 2019. – 29,5 dinara. Toliko će sada ratarima platiti akontno.

U uslovima otkupa ovogodišnjeg roda navodi se da se prima suncokret koji je zreo, nezaražen štetočinama i bolestima, bez prisusutva stranog mirisa, sa maksimalnom vlagom do 20 odsto i primesama do 10 odsto.

Baza za obračun je vlaga od devet odsto i primese dva odsto. Za svaki procenat vlage preko ili ispod devet odsto odbija se ili se dodaje procenat primljene količine 1:1, a to važi i za svaki procenat primesa. Za vlagu iznad 15 odsto naplaćuju se troškovi sušenja u iznosu od 0,35 dinara po procentu vlage iznad navedenog.

Viktorija logistik obavezuje se da će akontnu cenu proizvođačima suncokreta isplatiti po isporuci, obračunu i ispostavljanju računa.

Ove ponude nesumljivo će se držati i drugi ovdašnji trgovci.

Prošle godine je Viktorija grupa za suncokret davala akontaciju od 25 dinara, a konačno kilogram suncokrta plaćala 29,5 dinara, bez PDV-a, a s porezom na dodatu vrednost ratari su dobijali 31,5 dinar, mada su neki poljoprivrednici, u zavisnosti od toga kome su suncokret prodali, dobili 32 i 33 dinara, s PDV-om.

Ukoliko cena do konačne vrednosti naraste u narednom periodu, kao i prošle godine 4,5 dinara, prilbižiće se onoj za koju poljoprivrednici smatraju da je realna u ovoj žetvi, a to je od 36 do 38 dinara, mada ima i onih koji kažu da bi suncokret trebalo da košta i 40 dinara, navodi portal Agrosmart.

Poljoprivrednici žele da znaju konačnu cenu

Cenu naviše jedino može pogurati Fabrika ulja “Bimal” iz Brčkog, koji je konkurencija domaćim trgovcima jer uvek izađe s višom cenom u odnosu na njih. Mada bosanski trgovac još nije objavio koliko će plaćati novi rod, među poljoprivrednicima se nezvanično može čuti da će kilogram suncokreta plaćati 34 dinara. Litar ulja sada u trgovinama košta između 120 i 140 dinara, a za proizvodnju litra te namirnice treba dva i po kilograma zrna suncokreta.

– Nismo zadovoljni cenama koje se spominju, pogotovo što ne znamo konačnu cenu. Suncokret je loše rodio ove godine, ali ne znamo šta je pravi razlog za to. Ima useva koji su sasvim izgoreli, a na drugom kraju njive se zelene. Prinosi gde je žetva završena su od 2-3 tone po hektaru – rekao je za portal eKapija poljoprivrednik Jadran Anđelković, dodajući da suncokret treba da bude od 35 do 38 dinara.

On je napomenuo da ratari u Banatu nadu polažu u dobre prinose kukuruza i soje, jer su imali i slabiji rod pšenice.

Hoće li slabija ponuda povećati cenu?

Kako kaže predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković, manji trgovci spustili su cenu suncokreta posle ponude Viktorije grupe, a taman su bili spremni da kilogram plate 33 dinara, bez PDV.

– Naš suncokret je najbolji u region po procentu ulja u zrnu, pa spram toga treba i da vredi, a to je u ovoj žetvi oko 40 dinara – naveo je Vučković, dodajući da je 20 odsto ovogodišnjeg roda prodato na terminskoj prodaji za 36 dinara.

Prema njegovim rečima, suncokret nije loše rodio samo u južnom Banatu, već ima još regiona u kojima su kombajni prošli, a prinosi su 2-2,5 tone po hektaru.

– U narednim danima znaće se više o tome koliko će tačno koštati novi suncokret jer, ako i dalje prinosi budu ispod tri tone, slabija ponuda može povećati cenu novog useva – naglasio je Vučković.

Agrarni savez Srbije zalagaće se za to da otkupljivači tokom žetve suncokret plaćaju po konačnoj ceni, a ne akontnoj, i na tome će insistirati kod Ministarstva trgovine i Tržišne inspekcije, smatrajući da akontna cena nije po Pravilniku o minimalnim tehničkim uslovima za trgovanje na otkupnim mestima.

Taj savez smatra da suncokret treba da košta 36 dinara, kako su prerađivači i obećali ratarima u razgovorima o ceni novog useva.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar