Žitorađa: Ceo iznos poljoprivrednih subvencija dodeljen jednoj farmi

 

Bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, koliko je iz lokalne opštinske kase u Žitorađi opredeljeno za subvencionisanje u poljoprivredi za 2021. godinu, dodeljena su Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi „1. decembar“ u ovom mestu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da su oni jedini bili zainteresovani za ovakav vid pomoći na konkursu koji je trajao 8 dana.

Stanojević ističe da je mogućnost da konkuriše imalo preko 4.000 komercijalnih gazdinstava sa teritorije Žitorađe, a da su sredstva po javnom pozivu dodeljena zadruzi „1. decembar“ iz drugog pokušaja, nakon što je prvi poziv od 18. maja poništen i to posle donetog rešenja o dodeli koje je i objavljeno, a sledećeg dana skinuto sa zvaničnog sajta Opštine.

-Prilikom izrade prvobitnog teksta došlo je do propusta jer nije navedeno da se uz prijavu prilaže i obavezna dokumentacija o izmirenim porezima javnih prihoda i prema lokalnoj poreskoj administraciji. Nakon što sam od osoba zaduženih za finansijsku kontrolu i upravljanje dobio pisanu sugestiju da poziv sadrži materijalne nedostatke, odmah sam bez odlaganja poništio ne samo javni potiv, već i sve druge akte pa samim tim i već doneto rešenje o dodeli sredstava, kaže Stanojević.

Prvi čovek Žitorađe kaže da je sama opština ruralna sredina i da spada u poljoprivrednu opštinu, te da javni interes za podsticaj u poljoprivredi postoji, zbog čega su i opredeljena sredstva od 10 miliona dinara za ovu godinu, ali i da se na oba javna poziva javila samo Zadruga „1. decembar“.

-Pravo na dobijanje bespovratnih sredstava imala su sva pravna lica i komercijalna gazdinstva sa teritorije opštine Žitorađa koja ispunjavaju uslove konkursa. Veliki broj naših poljoprivrednika se bavi isključivo stočarstvom pa je svaki od njih mogao aplicirati i ostvariti pravo na finansiranje od minimum milion dinara,  ističe Stanojević.

Iz izveštaja komisije utvrđeno je da je jedina prijava na prvi, ali i na ponovljeni javni poziv, prijava SZSZ „1. decembar“ iz Žitorađe.

-Obzirom na obim stočarske proizvodnje i broj porodica koje egzistiraju od rada kod navedenog subjekta, a u nedostatku drugih aplikanata doneto je rešenje o dodeli sredstava, stoji u obrazloženju.

Slobodan Janković, direktor farme „1. decembar“ ističe da će dobijena sredstva utrošiti namenski za nabavku hrane i veterinarske opreme, čime će povećati broj priplodnih umatičenih grla, a sve u cilju povećanja količine kvalitetnog mesa za tržište.

-Moram da naglasim, dolaskom na farmu zatekao sam veoma lošu situaciju i brojne probleme koje svakodnevno rešavamo. Zahvaljujući subvencijama Opštine Žitorađa obezbeđena je dalja egzistencija farme koja trenutno ima 64 zaposlena radnika, prokomentarisao je Janković.

U prethodnom periodu žitelji dela naselja u blizini „1. decembra“ često su se žalili na neprijatne mirise iz ove farme, a nadležni kažu da ovim konkursom nije predviđeno osavremenjivanje prozvodnje, ali tvrde da će se truditi da u narednom periodu reše i taj problem.

Izvor: Juzne vesti

Foto: Pixabay

Ostavite komentar