Zrenjanin: Na “Cvetnoj pijaci” i jedan od najvećih odgajivača kaktusa Pavle Filep

Na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu održava se prodajna izložba cveća pod nazivom „Cvetna pijaca“. Jedan od najzanimljivijih štandova na sajmu ima Vrbašanin Pavle Filep.

Pavle, poznatiji u svetu cvećarstva kao Paja, jedan je od najvećih odgajivača kaktusa i sukulenata u Vojvodini.

– Proizvodnjom kaktusa i sukulenata bavim se 18 godina. U početku mi je to bio hobi, a poslednjih pet godina mi je posao. Pre četiri godine u biznis se uključila i kćerka, koja je diplomirana profesorka srpskog jezika. Ali, kako ne može da se zaposli u struci, postala je direktorka naše porodične firme – priča Pavle Filep za portal zrenjaninski.com.

On gaji oko 150, a u svojoj kolekciji ima čak 250 vrsta. A to je, kaže naš sagovornik, tek deset odsto od svih vrsta kaktusa, koliko ih u svetu postoji.

– I sukulenti su sve zanimljiviji. Cveće gajim na, kako bi se reklo, „bapski način“. Znači, prirodno, bez hemije, i to moje mušterije prepoznaju. Moje cveće opstaje, a imate i ono „naduvano“, koje ugine dok ga kući donesete. Moj poslovni moto je da odgajim dobru biljku i uzmem pare, a ima onih kojima su pare na prvom mestu – naglašava Pavle Filep, cvećar iz Vrbasa.

„Cvetna pijaca“ na Trgu slobode traje od četvrtka do subote, u periodu od 8 do 20 časova.

Izvor: zrenjaninski.com

Foto: volimzrenjanin.com

Ostavite komentar