Zrenjanin: Polažu se cevi velikog prečnika između Linglonga i Begeja

Između buduće kineske fabrike autoguma Linglong kod Zrenjanina i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi velikog prečnika, saopštila je organizacija Građanski preokret iz Zrenjanina, uz ocenu da je opravdana zabrinutost da će se kroz taj cevovod ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku.

Kako se navodi, na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, a zatim ušće Begeja u Tisu.

 

ČITAJTE I: U Evropskoj uniji zemljište će dobiti isti status kao vazduh i voda

 

 

Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području, upozorava Građanski preokret.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa Evropskom unijom, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu, navodi se u saopštenju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Podseća se da se fabrika autoguma Linglong gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu to omogućili, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

 

Ostavite komentar