Institut za voćarstvo i vinogradarstvo gradiće se u Sremskim Karlovcima

 

Opština Sremski Karlovci i JP Zavod za urbanizam Vojvodine zaključili su ugovor za izradu urbanističkog projekta za kompleks Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. To je, kako se navodi na sajtu lokalne samouprave, prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u tom gradu, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo, kako je odlučeno još pre dve godine.

 

ČITAJTE I: Dejstvo niskih temperatura na vinovu lozu

 

 

Planirano je da se na budućem institutskom kompleksu, koji će, pored velikih zasada vinove loze, obuhvatati i novopodignute radne objekte, postavi moderna osnova budućeg razvoja srpskog vinarstva i vinogradarstva, s ciljem unapređenja proizvodnje grožđa i vina u Srbiji, ali i u čitavom regionu, čime bi Institut postao najznačajnija ustanova u toj oblasti na ovim prostorima, a Sremski Karlovci centar vinarstva u zemlji i okruženju.

Institut će delovati na više polja: kroz edukaciju i inforisanje o savremenim tokovima u proizvodnji vina, namenjenim kako proizvođačima tako i studentima fakulteta, zatim kroz okupljanje svih zainteresovanih subjekata kada su u pitanju vinarska i vinogradarska delatnost, kao i kroz stručno-naučni i istraživački rad, koje će pratiti opremanje ove ustanove najsavremenijom tehnologijom dostupnom naučnim radnicima i vinarima.

Urbanističkim projektom, čija cena izrade iznosi 755.790 dinara, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo od 0,7 hektara.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Rok za izradu urbanističkog projekta je 45 radnih dana od dana dobijanja svih neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća, kao i dostavljanja svih dokumenata od strane investitora, odnosno Opštine Sremski Karlovci.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar