Zrenjanin: Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi od 25. do 28. oktobra

 

U zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ od 25. do 28. oktobra održaće se 5. Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi. Reč je o naučno – stručnom skupu čiji cilj je da istakne i ukaže na značaj piva, pivarstva iz različitih uglova, kao i da objedini sirovinu, tehnologiju proizvodnje i opremu iz oblasti pivskog sektora.

 

 

ČITAJTE I: CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede u Zagrebu od 1. do 4. decembra

 

 

-Simpozijum je manifestacija koja je sastavni deo programa Dana piva, datumski izmeštena iz razloga što učesnici, autori, profesori sa raznih Univerziteta nisu u mogućnosti da se okupe u avgustu kada se Dani piva i dešavaju. Ove godine Simpozijum će trajati dan duže jer je prijavljeno mnogo radova, što je dokaz da je manifestacija postigla svoj efekat i svoju održivost. Do sada je prihvaćeno 45 radova stručnjaka iz Srbije, zemalja iz regiona, ali i Slovačke, Češke, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kine…, rekao je na konferenciji za novinare Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma.

Glavni organizator ovogodišnjeg Simpozijuma o pivu je Institut za ratarstvo i povrtarstvo jer je jedan od njegovih strateških ciljeva upravo rad na oplemenjivanju pivskog ječma i hmelja.

-Izuzetno mi je drago što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u nama video partnera ne samo što se tiče Simpozijuma, već i u nekim budućim projektima koji će biti od velikog značaja za grad Zrenjanin. Veliki doprinos organizaciji dali su i suorganizatori – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina, Udruženje prehrambrenih tehnologa Srbije, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Turistička agencija Karavan. Želja svih nas je da Simpozijum preraste u veću manifestaciju – Kongres, rekla je prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Naučni radnici Instituta prezentovaće radove iz oblasti oplemenjivanja i gajenja pivarskog ječma i hmelja.

-Turistička organizacija Zenjanina već 5 godina aktivno učestvuje u organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Simpozijum je deo manifestacije Dani piva, njen logičan sled. Ovim skupom Dani piva se šire u stručnom i naučnom pravcu tako da dodatno dobijaju na značaju. Veoma smo počastvovani što ćemo biti domaćini eminentnim stručnjacima iz oblasti pivarstva iz celog sveta. Potrudićemo se da im naš grad pokažemo u najlepšem mogućem svetlu, rekla je Sanja Petrović, direktorka TO Zrenjanin.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

5.Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi je dobio podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, a na otvaranju koje je planirano za 25. oktobar u večernjim časovima, se očekuje državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, kao i drugi gosti iz Ministarstva za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Tekst: Jasna Bajšanski