ZSV: Cenovnik mašinskih usluga u poljoprivredi za 2022. godinu

 

Iz štampe je izašao Cenovnik mašinskih usluga u poljoprivredi za 2022. godinu u izdanju Zadružnog saveza Vojvodine.

Pored samih cena mašinskih usluga koje su preračunate i prilagođene za naše tržište u ovoj knjižici nalaze se i stručni tekstovi iz oblasti mehanizacije i biljne proizvodnje koji trebaju da pomognu poljoprivrednicima u obavljaju njihovih poslova.

 

 

ČITAJTE I: Objavljen priručnik o organskoj proizvodnji lekovitih i aromatičnih biljaka

 

 

 

-U Cenovniku se nalaze i prilozi koji olakšavaju preračunavanje iz jednih u druge jedinice, o tržištu naftnih derivata i sl. Ne treba zaboraviti ni podsetnik na osnove sigurnosti u radu. Ovaj podsetnik je potreban jer treba imati u vidu da se još uvek dešava veliki broj povreda u poljoprivredi pre svega zbog neadekvatne odeće, obuće, umora i sl., objašnjava Petar Radić iz Zadružnog saveza Vojvodine.

Prema njegovim rečima, sam Cenovnik mašinskih usluga, koji ZSV tradicionalno objavljuje svake godine, sadrži nekoliko celina. Posebno su date cene rada pogonskih mašina, zatim kompletan rad kod osnovne obrade i đubrenja zemljišta, setve i sadnje, nege useva, žetve i berbe. Nisu izostavljeni ni radovi u višegodišnjim zasadima – voćnjacima i vinogradima kao posebna grupacija. Korisne informacije odnose se i na zalenu liniju, odnosno liniju za pripremanje stočne hrane, transport i logistiku i ostale radove koji nisu svrstani u ove kategorije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

-Uglavnom, obuhvaćeno je 169 različitih operacija u poljoprivredi u zavisnosti od agrotehnike koja se primenjuje na poljoprivrednom gazdinstvu, imanju ili zadruzi. Nastavljena je praksa iz ranijih godina da se cena naftnih derivata izvuče iz same cene usluge imajući u vidu da ove cene variraju, sada uzlaznom linijom. Tako da se prikazane cene usluga sastoje od fiksnog dinarskog dela i potrošnje određene količine goriva na dan pružanja usluge, kaže Radić. 

Cenovnik se može poručiti putem web sajta Zadružnog saveza Vojvodine www.zasav.org.rs , e-mailom: zsvoffice@gmail.com  ili telefonom: 021/557-066; 557-491; 557-492

Piše: J. Bajšanski   

Ostavite komentar