Bugarske ruže u Banatu

 

Supružnici Slavica i Davor Pavanić u Aleksandrovu uzgajaju bugarske ruže od čijih latica prave ružino ulje, ružinu vodicu, sirup, slatko. Sadnice ove mirisne ruže nakon dužeg traganja, pronašli su kod kolekcionara ruža u Vrčinu. Najpre su posadili 3.000 ruža na 30 ari, a nakon toga su ružičnjak proširili i sada imaju 11.000 stabala.

Proizvodnju ruža treba detaljno isplanirati, savetuje Slavica, kako bi se izbegle eventualne greške.

 

ČITAJTE I: Ruselija cvetovima veseli tokom cele godine

 

 

Grmolika bugarska ruža cveta tek od treće godine i to samo jednom godišnje, u maju. Berba cvetova počinje u ranim jutarnjim satima, već oko pola pet, kada su latice bogate uljem i završava se za oko 4-5 sati. Svežim cvetovima se puni destilator i u procesu parne destilacije dobija se eterično ulje i ružina vodica.

– Prošla proizvodna godina je bila izdašna. Cvetanje se odvijalo neverovatno brzo, pa se dešavalo da oberemo cvetove, a kada se okrenemo vidmo da su na već obranim grmovima pupoljci su ponovo procvetali. U jednom danu nabrali smo tri stotine kilograma cvetova – kaže Slavica.

Kako je vreme ograničavajući faktor ovog delikatnog posla neophodno je da više osoba istovremeno bere cvetove. Zato angažuju beračice, a često u pomoć pristižu i Slavičine prijateljice.

Svežim laticama se puni destilator i u procesu parne destilacije, koji traje 4-6 sati, nastaju eterično ulje i ružina vodica. Prošle godine je trebalo 5.000 kilograma cvetova za litar ovog dragocenog ulja.

Od latica bugarske ruže koje preostanu i „preteknu“ od pripremljenih količina za destilaciju Slavica pravi slatko, sirupe, a sa lokalnim proizvođačem mleka i neobičan specijalitet, kozji sir sa ružinim laticama. Za potrebe kozmetičke industrije deo latica završi u sušari.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 

 

Ipak, smatra da najviše snage i rada treba da ulože u spravljanje eteričnog ulja, koje je, dodaje, kako su pokazale analize izuzetnog kvaliteta. Ulje je veoma skupo i prodaje se u malim količinama. Od ruža koje sada imaju Pavanići mogu da proizvedu do 2,5 litara dragocenog ulja. O tome gde će ga prodavati i da li će to biti prodaja za poznatog kupca za sada imaju plan, ali ne i konačne dogovore.

Izvor: Poljosfera

 

Ostavite komentar