NALED, EsoTron i GIZ pokreću akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane

U saradnji sa kompanijom EsoTron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje – GIZ NALED od 1. novembra pokreće akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, sa ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida. Ova okcija trajaće do 1. novembra naredne godine, navedeno je na sajtu NALED -a.

– S obzirom na to da izrazito mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije će sav otpad ove vrste, koji proizvedu učesnici – organizacije i preduzeća u Srbiji, biti predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru – istakao je Slobodan Krstović, Šef jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a, na interaktivnoj radionici za predstavnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata.

Čak 99 odsto otpada od hrane koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle emituje gasove sa efektom staklene bašte koji direktno ugrožavaju okolinu. Cilj radionice je da se pokaže na koji način može da se spreči nastanak velikih količina te vrste otpada i kako se nastali otpad može iskoristiti.

– Ideja ove akcije je da, u okviru projekta koji zajedno sprovodimo mi iz GIZ-a, NALED i EsoTron, doprinesemo odgovornom upravljanju otpadom. Otpad od hrane nije samo ekološki, već je i ekonomski problem, jer ga ne tretiramo kao resurs. Kombinovanim aktivnostima javnog, privatnog i civilnog sektora, želimo da podstaknemo sve učesnike u lancu da otpad tretiraju kao resurs – kaže koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić.

Učesnicima radionice predstavljen je i Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje u sedam koraka.

– Istraživanja pokazuju da samo 13 odsto ugostiteljskih objekata već koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane, kao i da je u većini ovih objekata uvreženo mišljenje da se u Srbiji otpad od hrane najčešće baca u kontejner i transportuje na deponiju. To želimo da promenimo i da zajedno napravimo značajan korak ka očuvanju životne sredine, pravilno tretirajući otpad – objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora Vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane biće realizovana u saradnji sa EsoTronom, koji će prikupiti otpad i zbrinuti ga na način koji ne šteti životnoj sredini, po promotivnim uslovima, objašnjeno je na radionici.

Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili telefona 021/621 66 27. Više informacija o ovoj akciji dostupno je na sajtu www.otpadodhrane.rs.

Foto: Unsplash

Ostavite komentar