Bliži se vreme za setvu boranije

 

Boranija se kod nas najčešće seje u proleće, a setva se vrši kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, početkom aprila. Boranija se seje na dubini od 5 – 7 cm kod lakših zemljišta ili na 3 – 4 cm kada su teža zemljišta. Setva se uglavnom obavlja u redove. Boranija se seje na 4 – 6 semena i to na 50 do 100 cm razdaljine, kako bi bilo dosta prostora za odrasle biljke.

 

ČITAJTE I: Priprema zemljišta i setva graška

 

 

Navodnjavanje je obavezno, naročito za drugu setvu, jer su tada i više temperaturе, а boranija zahteva dosta vlage. Ona može podneti kratkotrajnu sušu, ali je osetljiva na suv vazduh. Navodnjavanje se radi tako da ide uz brazdu a nikako po listu i veštačka kiša ne dolazi u obzir, jer se u tom slučaju javljaju bolesti po listovima.

Visoke temperature i suv vazduh mogu biti uzrok opadanjа cvetova. Leti tražimo sorte sa kraćim periodom vegetacije, do 2 meseca. I leti i u proleće boranija daje mahune koje su pogodne za preradu ili za potrošnju.

Boranija ima veće zahteve u pogledu plodnosti, odgovaraju joj zemljšta pH reakcije 5,6 do 6,4. Najbolje uspeva kada se seje posle korenastog i lukovičastog povrća ili posle strnina, ako se seje u postrnoj setvi. Ne treba je sejati posle leguminoza i kupusnjača. Seje se u redove ili kućice, 3-4 semenke u kućici. Ne đubri se stajnjakom, već samo mineralnim đubrivima. Prihrana se obavlja 2-3 puta. Poželjna je i folijarna prihrana.

U toku vegetacije boranija se okopava 2-3 puta, prvi put nakon pojave redova. Okopavanje se obavlja plitko i potrebno je da zemljište bude suvo, odnosno navodnjava se posle okopavanja.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Ručna berba se obavlja dva do tri puta i prinosi su veći ( na manjim površinama), a na većim površinama isplativa je samo mehanizovana jednokratna berba.

Piše: Mira Miljković, PSSS Srbije

Foto: Pixabay

Ostavite komentar