Da krene put Rusije čeka 1.200 tona čačanske jabuke spremno čeka

 

Situacija u Ukrajini i Rusiji još uvek je neizvesna, a sa sobom nosi brojna pitanja kako će se sve odraziti na život na Balkanu.

Poznato je da domaći poljoprivrednici veliki deo svoje robe izvoze upravo na rusko tržište, naročito jabuke. Iz Čačanske jabuke poručuju proizvođačima da nemaju razloga za brigu.

 

ČITAJTE I: Keserović: Rat u Ukrajini ugroziće izvoz voća iz Srbije

 

 

– Preko 1.200 tona čačanske jabuke spremno čeka da krene put Rusije. Još od 2015. godine srpski kamioni zaobilazili su Ukrajinu i do sada nismo imali problema u transportu. Potražnja od strane naših kupaca je velika, svakog ponedeljka šaljemo ponude i pregovori su u toku. Jedini potencijalni problem koji može prouzrokovati čitava situacija jeste zabrana rada pojedinim bankama, ali još uvek nemamo pouzdane informacije u vezi sa tim. Ono što je sigurno jeste da do juna, kada je vakuum na tržištu, jabuka će se naći u rafovima ruskih marketa – kazao Nebojša Jovanović.

Dodaje da je Čačanska jabuka okupila 25 domaćih kooperanta, a osim ruskog, plasman robe obezbeđuje i na domaćem tržištu.

– Dobro je poznat kvalitet naše jabuke, zato ima dobar prolaz na ruskom tržištu koje važi za jedno od najzahtevnijih. Ukoliko, ipak, dođe do nepovoljnih posledica nakon trenutne situacije u Ukrajini, naša roba ima osiguran plasman i na drugim tržištima – ističe Jovanović.

Ipak, to isto se ne bi moglo reći za maline.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Rusija je bila rastuće tržište za program jagodastog voća iz Srbije, a trenutna situacija, prema rečima Aleksandra Leposavića iz čačanskog Instituta za voćarstvo nikako ne ide na ruku proizvođačima bez obzira što su te količine relativno male, pre svega maline koje se izvoze na rusko tržište.

– Problem koji će biti u budućnosti nastaje zbog toga što su mnoge firme, pre svega iz zapadne Srbije ugovorile proizvodnju za ovu i za neke naredne berbe. Pored maline, tu je značajan udeo imala i borovnica, a iako je nastala šteta pre svega zbog nemogućnosti transporta, to će se tek odraziti u budućnosti – rekao je Leposavić.

Izvor: Telegraf biznis

Ostavite komentar