Dan mladog portugizera danas od 16h u Vinskoj ulici u Irigu

 

Mačkov podrum u Irigu danas  u 16 časova otvara prve boce mladog vina, portugizera svatovca, i time istovremeno obeležava vinsku novu godinu.

𝐕𝐢𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐮𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐮 𝐈𝐫𝐢𝐠𝐮 je mesto gde se održava Dan mladog portugizera.

 

 

 

ČITAJTE I: Mlado vino Portugizer ponos i dika vinarije „Mačkov podrum“

 

 

 

Naziva se i 𝐟𝐫𝐮𝐬̌𝐤𝐨𝐠𝐨𝐫𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐭𝐨𝐧𝐢𝐜𝐨𝐦 jer je u srednjem veku bio centar trgovine i ekonomski najznačajniji grad u Sremu. Irig je prvi grad u Sremu koji je 1760. godine od cara Leopolda dobio pravo na održavanje dva vašara godišnje. U to vreme imao je više stanovnika nego današnji Beograd, ali velika kuga je u XVIII veku zaustavila rast i procvat Iriga.

Vremenom se Irig ipak oporavio i postao sve značajniji duhovni, obrazovni i kulturni centar. 1829. godine je osnovana „Podluško-sremska biblioteka“, jedna od najstarijih u Srba, a 𝟭𝟴𝟰𝟮. „𝗦𝗿𝗽𝘀𝗸𝗮 𝗰̌𝗶𝘁𝗮𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮“.

Od ukupno 16 𝐟𝐫𝐮𝐬̌𝐤𝐨𝐠𝐨𝐫𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐚𝐧𝐚𝐬𝐭𝐢𝐫𝐚, polovina se nalazi na teritoriji opštine Irig: Novo Hopovo, Grgeteg, Krušedol, Sremska Ravanica, Velika Remeta, Mala Remeta, Jazak, Staro Hopovo

 

 

„𝐅𝐫𝐮𝐬̌𝐤𝐨𝐠𝐨𝐫𝐬𝐤𝐚 𝐯𝐨𝐜́𝐚𝐫𝐬𝐤𝐨-𝐯𝐢𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚𝐫𝐬𝐤𝐚 𝐳𝐚𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚“ koja je posle prerasla u nadaleko čuveni „Iriški podrum“ osnovana je 1929. godine. Danas na teritoriji opštine Irig ima 11 registrovanih vinarija i još na desetine malih uzgajivača grožđa i proizvođača vina.

Sve to znači da se vino toči na pravom mestu, kod kuće, baš tamo gde i nastaje!

Novi vitez mladog portugizera za 2022. je 𝐒𝐚𝐬̌𝐚 𝐌𝐢𝐬̌𝐢𝐜́.

Hadži Saša Mišić je međunarodno priznati 𝗺𝗮𝗷𝘀𝘁𝗼𝗿 𝗸𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿𝘀𝘁𝘃𝗮, instruktor hoteljerstva i ugostiteljstva, autor knjiga, voditelj kulinarskih TV formata, a pre svega otac osomoro dece.

U svom radu se trudi da očuva stare običaje i da se posveti tradicionalnim vrednostima, a novi „zadatak“ će biti da se stara i o 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐢𝐳𝐞𝐫𝐮.

On će novu titulu poneti na ceremoniji u okviru 𝐃𝐚𝐧𝐚 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐨𝐠 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐢𝐳𝐞𝐫𝐚.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Desetine pesama je stiglo na 𝗸𝗼𝗻𝗸𝘂𝗿𝘀 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗷𝗹𝗲𝗽𝘀̌𝘂 𝗽𝗲𝘀𝗺𝘂 𝗼 𝘃𝗶𝗻𝘂, a gospođa Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Irigu, će proglasiti one čije su pesme osvojile 1, 2. i 3. mesto.

Sve pesme koje uđu u uži krug pomno čuvamo, i svakih pet godina objavljujemo 𝐳𝐛𝐨𝐫𝐧𝐢𝐤 𝐧𝐚𝐣𝐥𝐞𝐩𝐬̌𝐢𝐡 𝐯𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐩𝐞𝐬𝐚𝐦𝐚.

Foto: Mačkov podrum