Danas se farbaju uskršnja jaja: Crveno, zeleno, plavo, žuto…samo neka je šareno

Priprema uskršnjih jaja počinje bar dve nedelje pre Velikog petka. U seoskim sredinama jaja se sakupljaju i čuvaju, a u gradovima kupuju najmanje desetak dana pre farbanja. Potrebno je da odstoje kako njihove ljuske ne bi pucale tokom kuvanja, što se inače, dešava kod svežih jaja. Pažnju treba obratiti i na boju ljuske jer, što je ljuska svetlija, to će i boje biti intenzivnije. Pre samog farbanja jaja treba da budu sobne temperature, detaljno oprana, a ono što iskusne domaćice dobro znaju, u vodu u kojoj se jaja kuvaju uvek se dodaju 1-2 kašike sirćeta i kašičica soli.

Domaćice iz zaplanjskog kraja umesto farbe, koriste lukovinu, spanać, cveklu, bele rade i kompot od višanja, ali i razne “travke”, cvetove i voštane sveće za dekoraciju. Kako su želele da osim smeđecrvenih jaja, koja se dobijaju farbanjem u lukovini, dobiju i nijanse drugih boja, počele su da otkrivaju koje biljke i namirnice mogu da “ispuste” boju pa su tako u nadi da će jaja biti ljubičasta, koristile cveklu, za crvena kompot od višanja, za zelena koprive, spanać ili zelje, a za žuta bele rade.

Očigledno da je farbanje jaja u lukovini omiljena tehnika jer nikada ne omane. A različite nijanse dobijaju se stavljanjem manje ili veće količine ljusaka od crnog i ljubičastog luka. Jedan od popularnijih načina farbanja jaja je taj da se kuvaju u ljusci crvenog luka s motivima deteline, lišća i sl., a sve to u starim najlonkama.

Kako je Uskrs praznik radosti, majke i bake zajedno sa decom, trude se da jaja budu što šarenija i sjajnija. Za te namene koriste i prirodne i kupovne, prehrambene boje, ali i različite tehnike.

Sličice, šljokice, gel u boji samo su neki od načina koji se koriste. Samolepljive sličice u većem broju slučajeva presaviju i ne zalepe dobro, pa jaje ne izgleda besprekorno. Međutim, deci je ova zanimacija i te kako zanimljiva. A zanimljiv način ukrašavanja, a istovremeno vrlo brz i jednostavan je takozvani “Obuci jaje” . Plastične kesice na kojima su mnogobrojni uskršnji motivi sa šarenim jajima, zekama, cvećem, buba marama i sl. navuku se na jaje i potom se jaje kašikom spusti u vrelu vodu. Plastika se savije automatski i za tren oka dobije se obučeno jaje sa vrlo zanimljivim motivima. Takođe, mogu se i crtati razne šare pomoću gela, voska ili boja u epruvetama.

Da bi se dobila mramorna jaja potrebno je ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

Gumice za teglu takođe su od koristi u ovom poslu kada se vežu unakrsno u svim pravcima preko jajeta, koje se potom farba.

A da bi se dobili različiti oblici treba izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

A može i ovako… Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji. Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu. Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo. Ili, iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana, još topla, jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare. Kuvana jaja mogu se premazati belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča i drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak. Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

Ostavite komentar