Dani energetike i investicija i Sajam ekologine 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu

 

Novosadski sajam će 1. i 2. novembra biti domaćin 12. Dana energetike i investicija koje organizuje zajedno sa  Gradom Novim Sadom i Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Partner je USAID sa svojim projektom „Bolja energija“,  a Generalni sponzor  i Sponzor jubileja su Globos osiguranje i Telekom Srbija.

U istom terminu biće održan i Sajam ekologije koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Jednodnevni Sajam zapošljavanja biće priređen 1. novembra u Auli Novosadskog sajma u saradnji Grada Novog Sada i Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Novi Sad.

 

 

ČITAJTE I: Ekonomske posledice klimatskih promena

 

 

– Na Danima energetike i investicija razgovaraćemo na četiri osnovna panela, a biće i drugih tema. Prateći situaciju u svetu, ali i državi, nije teško zaključiti da je energetika jedna od najaktuelnijih tema o kojoj možemo da slušamo svakog dana i još više da razmišljamo o njoj, rekao je Nebojša Vojnović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Foto: Agroportal.rs

On je naglasio da je s’ jedne energetska kriza u svetu, ali ne može da se zanemari činjenica da svako od nas ima sve veću potrebu za energentima.

-S druge strane naši izvori energije su ograničeni i svakog dana sve manji. Jedino što nam preostaje je da svakodnevno radimo na uštedi i na pronalaženju novih, obnovljivih, alternativnih  izvora energije koji su pred nama. Tome ova mesta služe, dodao je Vojnović.

Nebojša Vojnović, , pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
Foto: Agroportal.rs

„Bolja energija“ – unapređenje energetske efikasnosti

Aktuelan, interesantan i kvalitetan program panela i aktivnosti na Danima energetike i investicija rezultat je saradnje sa projektom „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj -USAID u Srbiji, koji je usmeren na unapređenje energetske efikasnosti na nivou opština i na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije.

U fokusu programskog dela ove godine je energetska efikasnost u zgradama i to u zgradama zajedničkog stanovanja.

Foto: Novosadski sajam

 – U zgradama kolektivnog stanovanja, gubi se oko 40 odsto energije. Često se u poslednje vreme govori o energetskoj tranziciji u kontekstu velikih elektroenergetskih preduzeća.  Ono što moramo naglasiti, i  glavni razlog zbog kojeg mi ove godine stavljamo potrošača u centar našeg fokusa, je da je energetska tranzicija društva u celini. U centru društva nalazi se pojedinac, u ovom slučaju – potrošač. Energetska efikasnost je straterški prioritet Republike Srbije i smatramo da treba da postane i prioritet svakog građanina, rekla je Lena Bratić, direktorka USAID-ovog Projekta „Bolja energija“.

Lena Bratić, direktorka USAID-ovog Projekta „Bolja energija“
Foto: Agroportal.rs

Prema njenim rečima jedna od barijera je komunikacija između donosica odluka i građana, a izuzetno je bitno da se pronađu stalni kanali komunikacija kojima će informacije stizati do krajnjih korisnika.

-Upravo je Sajam mesto koje mi prepoznajemo kao takvo, i nadamo se da ćemo u naredne tri godine aktivno raditi  i pratiti zajednički progres. Ove godine možemo da se pohvalimo da imamo prvu kreditnu liniju za stambene zajednice koje planiraju ulaganje u EE kroz Poštansku štedionicu, tako da mi već vidimo konkretan rezultat naše saradnje, a tako planiramo od sajma, do sajma,  zaključila je Bratić.

Foto: Agroportal.rs

Ove godine pored energetske efikasnosti, u zgradama zajedničkog stanovanja, kroz panele i prezentacije biće obrađene još dve  veoma bitne teme za građane Srbije, a to su: čist vazduh, energetsko siromaštvo i pravdena tranzicija. Građani će imati priliku da čuju šta to država Srbija i druge institucije rade na tome da se zaštite ugroženi potrošači.

Sajam ekologije – „Zeleni dijalog sa školama“

 Prvi put se uz Dane energetike i investicija istovremeno će biti održan i Sajam ekologije i to na dve lokacije – u Auli i na otvorenom delu Novosadskog sajma. Oblasti su bliske, a neke od tema su i potpuno iste i biće obrađene iz dva različita ugla. Podržava ga Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Dušan Španović, zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine
Foto: Agroportal.rs

Kako je rekao Dušan Španović, zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, svi smo svesni značaja ekologije u našoj državi i životne sredine i uske povezanosti energetike i zaštite životne sredine. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je odlučio da ove godine svoj nastup na Sajmu ekolgije fokusira na najmlađe naraštaje – na decu u vaspitno-obrazovnim ustanovama, vrtićoma, osnovnim i srednjim školama kroz program koji se odvija već 15 godina, a zove se „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“.

Naime svake godine Pokrajinski sekretarijat raspisuje javni poziv za učešće u konkursu. Pravo učešća imaju sve vaspitno-obrazovne ustanove sa teritorije AP Vojvodine. Partneri ovog projekta su prve dve godine bila dva pokrajinska sekretarijata i Pokret gorana Vojvodine. Danas, nakon 15 godina, tu je šest pokrajinskih sekretarijata, JP Vojvodinašume, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Pokret gorana Vojvodine.

Konferencija za novinare
Foto: Agroportal.rs

-Drugog novembra, od 12 časova u Sali 2 Kongresnog centra, biće održan Dan otvorenih vrata „Zeleni dijalog sa školama“. Naime, ideja je da sve do sada prijavljene škole, a imamo potvrde njih 36, u direktnom i otvorenom dijalogu dobiju informacije od predstavnika pokrajinskih sekretarijata šta je neophodno sprovesti u okviru programa i kako na najbolji mogući način edukovati decu da zajedno čuvamo životnu sredinu. Generalno da probudimo svest kod dece, istakao je Španović.

Bicikl – najekološkije prevozno sredstvo

Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija i ove godine je Grad Novi Sad. Aktivno učestvuje na obe priredbe.

Konferencija za medije
Foto: Agroportal.rs

– Ove godine smo stavili fokus na dve teme – jednu koja se već duži niz godina provlači kao vrlo značajna – promociju bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu i koje pozitivno utiče na kvalitet vazduha. Već treću godinu zaredom obezbedili smo putem društveno odgovornih kompanija, 56 bicikala za najbolje učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola, rekla je Bojana Pađen pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Foto: Agroportal.rs

Preuzimanja bicikala zakazano je za  2. novembar, na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, u okviru Sajma ekologije.

– Što se tiče obeležavanja Međunarodnih dana energetike i investicija, na štandu Grada će kolege iz Agencije za energetiku prikazati jedan deo opreme za obučavanje učenika na ogledima čija su tema obnovljivi izvori energije. Građane sigurno informacije o aktuelnim javnim pozivima za sprovođenje mera energetske sanacije, naglasila je Pađenova.

Foto: Agroportal.rs

Javni pozivi za energetske sanacije

Javni poziv za privredne subjekte, to jest firme koje će raditi energetsku sanaciju stambenih stanova i porodičnih kuća je u toku. Kao i prethodnih godina građani će moći da ostvare subvencije. Veliki deo sredstava dobijen je od Ministarstva rudarstva i energetike, a deo sredstava odvojio je Grad Novi Sad, a ta ulaganja će narednih godina biti povećavana. Uskoro će biti raspisan  javni poziv za građane. Priliku da se prijavljuju imaće upravnici stambenih zgrada. Javni poziv se radi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i EBARD-em, a to sve može se pronaći na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma,
Foto: Agroportal.rs

-Nadamo se da će saradnja sa USAID-om biti tako dobra da ćemo je i produžiti. Već sada se vidi jedan novi dizajn ove priredbe, novi kvalitet i nova tema koja „gađa“ direktno potrošača i sigurni smo da ćemo ove godine napraviti veliki iskorak na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija. Očekujemo i da Sajam ekologije opravda očekivanja, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

Foto: Agroportal.rs

Na Sajmu zapošljavanja, koji Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Novi Sad, organizuju 1. novembra, u Auli Novosadskog sajma, prisustvovaće više od 50 poslodavaca sa ponudom od preko 800 slobodnih radnih mesta. Najveće šanse da pronađu posao imaće operateri u proizvodnji, trgovci, knjigovođe, turistički radnici, kuvari, inženjeri i medicinski radnici.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Poklon igra – fotografije sa najviše lajkova

Za sve posetioce 12, međunarodnih dana energetijke i investicija organizovana je Poklon-igra. Uz fotografisanje i postavljanje fotografija na instagram profil korisnika, uz #BoljaEnergija i označavanje @nova.ekonomija fotografija sa najviše lajkova biće nagrađena Smart 2.0 električnim biciklom, a naredne tri električnim trotinetima. Više informacija može da se pronađe na sajtu i društvenim mrežama Novosadskog sajma. U Poklon-igri mogu da učestvuju svi oni koji Novosadski sajam posete tokom 1. i 2. novembra.

Foto: Agroportal.rs

Radno vreme Dana energetike i investicija je od 10 do 17 časova, Sajma ekologije od 10 do 18, a Sajma zapošljavanja (samo 1. novembra) od 10 do 15 časova.

Ulaz neće biti naplaćivan, baš kao ni kotizacija za panele, ali je za učestvovanje na panelima neophodna registracija koja se nalazi u programu na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

 

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs