Kupovinom seskih kuća za mlade naseljeno jedno veliko selo ili osrednja opština

 

Konkurs za dodelu seskih kuća Ministarstva za brigu o selu  otvoren do 1. novembra, a ukupan broj dodeljenih kuća biće 2650.

– Ono što je važno da naglasimo je da ovaj program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća za naše mlade nastavljamo odmah početkom sledeće godine, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisavši juče u Palati Srbija još 120 ugovora za kupovinu kuća na selu.

 

ČITAJTE I: Pomozimo mladim zadrugarima sa invaliditetom

 

 

-Broj novih stanovnika približava se broju od 10.000, što je ravno jednom velikom selu Srbije ili jednoj prosečnoj opštini, dodao je Krkobabić.

 

Jelena Stepić, profesor matematike u zrenjaninskoj Tehničkoj školi živeće blizu roditeljskog doma u Srpskom Itebeju u opštini Žitište.

 -Ostajem u svom selu i tu planiram da stvaram porodicu. Drago mi je što moja kuća ovog puta ima najveću okućnicu, baviću se ratarstvom i povrtarstvom, a moji će mi svakako pomoći, rekla je Stepićeva.

Najviše novih seoskih kuća dobili su Sombor – 14, Nova Crnja – 9, Novi Kneževac i Bečej – 8, dok u ostalim delovima Srbije prednjače Pirot i Golubac. Najtraženije selo je ovog puta Banatsko Aranđelovo u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par sa osmoro dece.

Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran istakao je vidljive rezultate posle nepune tri godine.

-Ovaj program ima strateško – razvojni karakter po ugledu na svetske programe, stručno – naučni karakter uz podršku SANU i pre svega vanpolitički karakter, kazao je Prostran.

Anđela Urošević i Srđan Pantić čekaju bebu i živeće u selu blizu Paraćina.

 -Ovaj konkurs je bila za nas odskočna daska. Mislim da je važno za svakog da se osamostali, da ima svoj krov nad glavom i svoje parče hleba. Planiram da otvorim salon lepote, a suprug i ja ćemo se svakako baviti poljoprivredom, rekla nam je Anđela.

Dobitnici kuće u selu kod Bečeja, Daliborka i Dušan Vujčin, bili su iskreni.

-Sve koje znamo morali su da uzmu kredit da bi kupili kuću, a mi smo svoju dobili i to, čini mi se, preko noći. Zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu, naš san se ostvario, rekao je Dušan.

Najjeftinija kuća ovoga puta koštala je 480.000 dinara i nalazi se u somborskom selu Bezdan, a dobitnici najveće kuće od čak 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da sade i gaje na više od 19 ari placa.

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Milan Obradović