Dobrodošlica na majski Poljoprivredni sajam

 

Novosadski sajam dočekuje izlagače i posetioce, od 21. do 27. maja, najavljeno je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

 

 

ČITAJTE I: Na Sajmu pojedinačno i kolektivno

 

 

 

Za organizatore je najvažnije da se izašlo iz režima korone, poručio je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

– Borili smo se lavovski u tom otežanom periodu da ostanemo aktivni, da održimo komunikaciju sa našim izlagačima, da zadržimo poziciju na tržištu i da budemo „mesto na kome se stiče prednost i u tome smo uspeli“. Ove godine imamo 1.100 izlagača. U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma. Zemlja partner nam je Mađarska i u svetlu dobrih bilateralnih odnosa naše dve države zahvaljujem se ambasadoru na aktivnostima koje preduzima. Zadržali smo međunarodni karakter što dokazuju nastupi kompanija iz još 18 zemalja. Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Ostali su segmenti koje smo ranijih godina imali i želim da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje je naš mecena u oblasti stočarstva i voćarstva, a stočarski deo će biti ove godine vrlo kvalitetno zastupljen, rekao je Cvetković.

Cvetković: Ove godine 1.100 izlagača

On je najavio da je četvrtak, 26. maj Dan stočara, a isti dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta.

– Zahvaljujem se našem Generalnom sponzoru Globos osiguranju, sa kojim smo potpisali i ugovor o strateškom partnerstvu, kao i Banci partneru Poštanskoj štedionici koja je i ovim teškim vremenima bila uz nas. Naš Zlatni sponzor je Al Dahra, a tu si u institucije Grada Novog Sada, pokrajinske i republičke institucije od kojih smo dobili  svu podršku. Talođe se zahvaljujem  se i Udruženju mehanizatora koji će i ove godine zauzeti najznačajniji deo Sajmišta, dodao je Cvetković.

Cene pojedinačnih i ulaznica u kolektivnim posetama nisu menjane, a u Poklon-igri i ove godine učestvuje bord sponzora – kompanije Agropanonka, MBV i KITE DOO. U Hali 3 posetioci će moći da vide retrospektivu razvoja poljoprivrede u Vojvodini na kojoj će biti predstavljen put od motike i rala do najsavremenijih mašina,  istakao je Cvetković. Ova izložba je uvod u obeležavanje stogodišnjice postostojanja Poljoprivrednog sajma.

Konferencija za novinare u Beogradu: Najava ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma

Ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter, naglasio je da je njegova zemlja jedna od vodećih u regionu u oblasti poljoprivrede.

– Ponosni smo na svoje rezultate i veliko nam je zadovljstvo da struci i široj javnosti predstavimo u srcu Vojvodine ono po čemu se ističemo. Mađarska Srbiju smatra važnim regionalnim partnerom  što se pored odličnih političkih odnosa ogleda u i kontinuiranom rastu spoljno-trgovinskog prometa. S obzirom na izuzetnu važnost ovih odnosa, 21. maja ćemo na ceremoniji otvaranja prisustvovati predvođeni visokom  političkom delegacijom, rekao je Pinter.

Inače, Mađarska će na Sajmu biti prisutna na tri lokacije – na kolektivnom štandu zainteresovani će moći da se upoznaju njene privredne, intelektualne, turističke, kulturne i gastronomske vrednosti. Uz kolektivni štand, još 44 preduzeća iz Mađarske čekaju zainteresovane posetioce, a mađarski izlagači predstaviće svoje inovativne proizvode i usluge iz najrazličitijih oblasti poljoprivrede.

-Pored upoznavanja sa mađarskim proizvodima, vodićemo i direktne B2B pregovore sa preduzećima, a pripremamo i kvalitetne stručne programe. Dan Mađarske će se na Sajmu održati 23. maja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede. Posebnu pažnju posvećujemo prenošenju kulturnih vrednosti i tradicije.  Na dve lokacije na Sajmu i u Novosadskom pozorištu će biti postavljena i izložba fotografija koje pokazuju prirodno blago Karpatskog basena i Mađarske. Produkcija „Letenje“ biće prikazana 23. maja, zasnovana na narodnoj muzičkoj tradiciji Mađarske, u jedinstvenom izvođenju Kečkemet siti baleta i Orkestra Esencija – poručio je dr Atila Pinter.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da ovo ministarstvo u realizaciji Sajma učestvuju sa velikim entuzijazmom. Ministarstvo  je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

– Ove godine biće izložena  najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca, koza. Nažalost, ni ove godine neće biti svinja zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. U četvrtak 26. maja, na Danu stočara prodefilovaće najbolja grla sa ovih prostora, a njihovim vlasnicima direktor Sajma i ja uručićemo nagrade. Ono što je posebno važno u svetlu očuvanja biodiverziteta je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja i ovaca, rekao je Stanojević.

 

Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede biće održane izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

 – Važno da promovišemo proizvode sa dodatom vrednošću i kada je stočarstvo u pitanju da promovišemo sve one mere i subvencije koje u ovoj oblasti dajemo iz svojih i IPA fondova  kako bismo revitalizovali stočarstvo. Želim i da najavim prisustvo pčelara u Hali 23. Srbija je postala ozbiljna pčelarska zemlja sa više od milion košnica. Više od 30.000 gazdinstava u Srbiji bavi se pčelarskom proizvodnjom i nekoliko medova iz naše zemlje nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Organizovaćemo i radionice, seminare, stručna predavanja. Ministarstvo organizuje i IPARD dan i skup posvećen realizaciji tih projekata, dodao je Stanojević.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova. Svakako će priliku iskoristiti da predstave i druge proizvode i usluge.

– GLOBOS osiguranje  izuzetno je počastvovano i jako ponosno.  Smatramo da jedno srpsko osiguravajuće društvo kao što je GLOBOS treba da bude uz najveću srpsku sajamsku manifestaciju, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja. Zvanični podaci Narodne Banke Srbije pokazuju da GLOBOS osiguranje ima najveću ažurnost u isplati šteta, što želimo da pokažemo kroz naše usluge. Na našem štandu u Hali „Master“, u najboljem svetlu pokazaćemo se našim klijentima. Naš većinski vlasnik Britiš motors biće prisutan sa vozilom Rendž Rover koji je targetiran za poljoprivrednike, farmere, vinare, jer odgovara njihovim potrebama. Pripremili smo i mnoštvo zanimljivosti za same posetioce, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja..

Fotografija sa predhodnog Poljoprivrednog sajma

Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma koja će predstaviti usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra.

– Poseban fokus Banke Poštanska štedionica je na poljoprivredna gazdinstva. U ovim turbulentnim vremenima, svakako, treba da budemo podrška svakoj vrsti biznisa, a imajući u vidu i dešavanja koja prate poljoprivredu poslednjih šest meseci svakako da stojimo na raspolaganju svim našim poljoprivrednim proizvođačima, rekao je  Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.

Čortan je dodao da će BPŠ tradicionalno biti prisutna na Sajmu, u Hali „Master“.

 -Posebno smo ponosni što ćemo biti prisutni i sa našom mobilnom ekspoziturom, jednom od dve, koja nam omogućava da  stignemo bukvalno do svakog klijenta i na najnepristupačnijim terenima naše države i praktično pružimo uslugu koja je jednaka usluzi koja se pruža u ekspozituri Banke Poštanska štedionica, istakao je Čortan.

Kompanija Al Dahra je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma i kako je rekao Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahra je kao ozbiljna globalna kompanija pre nekoliko godina prepoznala potencijal i kapacitete srpske poljoprivrede, tako da je uložila ozbiljna sredstva, više od  60 miliona evra u PKB u ovoj godini, a predstoje i ulaganja  od oko 25 miliona u modernizaciju u sisteme irigacije i u inovativna tehnička i tehnološka rešenja.

-Naša ideja je da kroz ulaganje u budućnost i ulaganje u irigacione i drenažne sisteme omogućimo održive i stabilne prinose, tj. prihode i na taj način omogućimo održivost našeg rada kroz ceo sistem. Jedan od načina na koji možemo da utičemo na stabilnost u ishrani cele populacije kao i na prihode, pored gajenja tradicionalnih kultura, su i neke inovativne kulture na kojima intenzivno radimo. Jedna od  poslednjih investicija u našoj kompaniji je dehidrator. Svakoga dana bi trebalo da radimo na unapređenju svih naših procesa, a jedan od bitnih faktora za to su i ovakve manifestacije, istakao je Klepić.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najinteresantnijima su uvek izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. Agropanonka će pokloniti traktor BELARUS 82. 1 kao i rasipač HMS-A. Na svom izložbenom prostoru će prikazati i neke novitete poljoprivredne mehanizacije.

Agropanonka će pokloniti traktor BELARUS 82. 1 kao i rasipač HMS-A

– Na sajmu u Turskoj smo sklopili ugovor sa firmom Agrional i prvi put  ćemo izložiti njihove mašine – nove mašine koje nismo imali na predstojećim sajmovima. Ove godine ćemo i prvi put izložiti traktor sa auto-pilot navigacijom. Pogodnost ono je isporuka dan za dan. Uspeli smo da obezbedimo 190 traktora koje ćemo imati spremne za isporuku, naglasio je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona – Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona.

Poklon za posetioce

-I to nije sve što će na Sajmu prikazati. Predstavićemo se sa 46 eksponata, a imamo jedan novitet – veliku tanjiraču sa sečkom, nešto što kod nas još nije viđeno, rekao je Blagoje Milinković, generalni direktor kompanije MBV. Poljoprivredne proizvođače je podsetio i da je upravo vreme Sajma pravo za ugovaranje poslova i kupovinu mašina, kako zbog pogodnosti, tako i zbog dužih rokova za isporuke mašina u poslednje dve godine.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook

Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, poklanja traktor JOHN DEERE 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

Kompanija Kite doo prepoznatljiva na Poljoprivrednom sajmu

– Ponudićemo traktore i kombajne, prskalice, balirke i opremu za održavanje travnatih terena. Akcenat ove godine je na ponudi najsavremenijih tehnoloških rešenja. Uz sve mašine nudimo i originalne rezervne delove i opremu, usluge ovlašćenog servisa i produženu garanciju sa tri do pet godina. Specijalne sajamske pogodnosti, kao što su paketi finansiranja, zavisiće od grupe sajamskih proizvoda, istakao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO Darodavca u Poklon-igri.

Izvor: Novosadski sajam

Foto: Novosadski sajam i Jasna Bajšanski

Ostavite komentar