Dodatno rok za otkup junadi je do 20. novembra

Slab tempo trgovanja uslovio da Vlada Republike Srbije donese dopunu Uredbe o pomoći poljoprivrednim proizvođačima i zbog toga se trgovina i otkup junadi produžava do 20. novembra. Skoro polovina odobrenih sredstava ostala je neiskorišćena te bilo neophodno da se produži rok za trgovanje i prijavu za finansijsku pomoć zbog pandemije.

Pravo na finansijsku podršku kroz otkup tovne junadi ima privredni subjekt koji obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla sa sedištem u Srbiji i koji je izvršio otkup tržišnih viškova junadi od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije u periodu od 5. septembra do 20. novembra, umesto do 30. oktobra 2020. godine kako je bilo predhodno predviđeno.

Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku po osnovu ovog programa umesto do 5. novembra, podnosi se do 25. novembra 2020. godine.

Uz dodatna sredstva od 20.000 dinara po grlu proizvođači mogu dostići cenu od 2,40 – 2,50 evra za kilogram žive mere. Tu je uračunat i uobičajeni dodatak od 15.000 po grlu. Na raspolaganju je još više od 110 miliona dinara namenjenih proizvođačima.

Ostavite komentar