Domaći krompir bi mogao da završi na deponiji zbog uvoza, poljoprivrednici traže rešenje

Proizvođači krompira suočili su se ove godine sa niskom otkupnom cenom, zbog kojih će mnogi smanjiti setvu. Smatraju da će zbog uvoza oko 7.000 tona, upravo ta količina domaćeg krompira završiti na deponiji. Država se uključila u rešavanje tog problema.

Put krompira do tržišta porodica Radojičić mora da probija i kroz sneg. Samo deo jednogodišnjeg rada uspeli su da prodaju. Goranov otac od oktobra na pijaci u Beogradu prodaje krompir.

-Spava u nikakvim uslovima, spava u kombi vozilu u četiri lima, kaže Goran Radojičić iz Katića

U podnožju Mučnja i porodica Grković ima muku sa brdom neprodatog krompira.

-Kako može poljski poljoprivrednik da plasira krompir, ili holandski, ili nemački u Srbiju. Zašto mi ne možemo tamo? A mi u Evropi možda imamo najzdaviju hranu, ističe Vidan Grković sa Mučnja.

Ministar poljoprivrede angažovao se u rešavanju problema da domaći krompir nađe put do bolnica, studenskih menzi, ali i trgovinskih lanaca, poput „Lidla“.

-Oni imaju čak neke predloge da srspki krompir izvoze u svoje objekte van teritorije Srbije. To je za nas u ovom trenutku od krucijalne važnosti. S druge strane ograničićemo u sezoni, to je pre svega decembar i januar, uvoz krompira. Uvešćemo neke namete, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Proizvođači traže sistemsko rešenje

Proizvođači smatraju da država može sistemski da predupredi ovakve probleme kontrolisanim uvozom ali i subvencijama kakve imaju proizvođači u zemljama regiona.

Time bi se moglo ozbiljnije parirati u tržišnoj utakmici, u kojoj takvu podršku nemaju ni u jedinoj kooperativi za krompir, koja okuplja pedeset proizvođača iz Moravičkog i Zlatiborskog okruga.

-U Crnoj Gori mi bi imali nekih 70 do 80 hiljada evra subvencija svake godine. Ovako imamo nula dinara. U većini velikih trgovinskih lanaca nisu direktni dobavljači proizvođači, nego su to trgovci i da se lako ispitati šta je još pozadina. To državne službe treba svakako da ispitaju i da postave stvari na svoje mesto, kaže Ratko Vukićević, direktor kooperative „Agromobil“ Guča.

Proizvođači okupljeni u kooperativi iz Guče uspeli su da prodaju i ovogodišnji rod. Udruživanje je jedno od rešenja, ali treba sprečiti i propast malih proizvođača, pogotovo onih koji gaje krompir u izuzetno teškim brdsko-planinskim uslovima.

Ostavite komentar