EEA: Bez ispunjenja ključnih ciljeva zaštite biodiverziteta

Neodrživa poljoprivreda, šumarstvo i širenje urbanizacije ugrožavaju zdravlje životinja i prirodnih staništa u Evropi, što znači da Evropska unija neće ispuniti ključne ciljeve zaštite biodiverziteta, saopštila je Agencija EU za zaštitu životne sredine (EEA), prenео је Radio slobodna Evropa.

U izveštaju Agencije navodi se da većina zaštićenih staništa i vrsta u Evropi imaju loš status čuvanja. Cilj EU bio je da se poveća broj staništa i životinjskih vrsta dobrim ili unapređenim statusom čuvanja za 100 i 50 odsto u 2020. u poređenju sa periodom od 2001. do 2006. godine.

Али, sve ukazuje na to da će EU promašiti zacrtani cilj za 12 odsto kada se radi o staništima i za dva odsto kada je reč o životinjskim vrstama. Unija nije uspela da ispuni ni cilj povećanja broja vrsta ptica dobrim ili unapređenim populacionim statusom do 2020. godine.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus je rekao da to jasno pokazuje da se i dalje gubi vitalni sistem podrške.  EU zajedno sa zemljama kao što su Kanada i Velika Britanija, pokušava da uhvati zamah pred globalni samit o biodiverzitetu u Kini sledeće godine, usled pogoršanja krize u vezi sa klimatskim promenama i gubitka životinja. Na samitu će učestvovati oko 200 zemalja i pregovaraće se o novom sporazumu za zaštitu životne sredine.

Evropska komisija u maju je predstavila plan za smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto i da se organski obrađuje 25 odsto zemlje do 2030. godine, a poljoprivredne grupe smatraju da bi to moglo da ugrozi useve.

Članice EU ove sedmice pokušaće da postignu sporazum o reformama koje bi mogle da učine poljoprivrednu politiku više ekološkom.

Ostavite komentar