I dalje “padaju” cene na Produktnoj berzi

 

Drugu nedelju za redom, nastavlja se smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Svi primarni poljoprivredni proizvodi i ove nedelje beleže negativne cenovne trendove. Cena kukuruza najniža je u poslednja tri meseca, dok je soja na cenovnom nivou sa kraja 2021. godine. Na svetskim tržištima, raste neizvesnost izazvana dešavanjima u Ukrajini, što se odražava na aktivnosti na domaćem tržištu. Tokom ove nedelje prometovano je 1.740 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 73.996.750,00 dinara.

 

 

ČITAJTE I: Crédit Agricole banka: Najveća tražnja za subvencionisanim kreditima

 

 

 

Najveći pad beleži se kod kukuruza. Početkom nedelje, kukuruzom se trgovalo po 31,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, usled nedovoljne tražnje, cena kukuruza imala je silazni trend. Krajem nedelje, ugovori su zaključeni u rasponu cena od 29,50 do 29,70 din/kg bez PDV-a. Poslednjeg dana u nedelji, bila je primetna povećana tražnja kukuruza, po nižim cenama od zaključenih, dok je, s druge strane, ponuda bila veoma slaba i na višim nivoima. Ponderisana cena iznosi 30,01 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 8,00%.

I ove nedelje, cena pšenice je nastavila da pada. Od samog početka nedelje cena pšenice imala je negativnu tendenciju. Nedovoljna aktivnost kupaca, dovela je do manjeg obima trgovanja. Berzanski ugovori, početkom nedelje, zaključeni su po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje pšenica bila trgovana po 39,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, tražnja pšenice gotovo izostaje, dok su ponude bile na nešto višem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 39,15 din/kg bez PDV-a, što je pad od 7,84%.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Na tržištu soje, od kraja maja, beleži se manja aktivnost i kupaca i prodavaca. Nedostatak interesovanja kupaca i mnogo manji obim ponude, uticali su na negativno kretanje cene ove uljarice. Realizovani ugovori zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 72,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice beleži pad od 5,03%.

Suncokretovom sačmom 33% trgovalo se po ceni od 37,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude su bile na nižem cenovnom nivou od realizovanog, na 36,50 din/kg bez PDV-a.

Piše: Anja Jakšić, Produktna berza

Ostavite komentar