Koliki su viškovi pšenice i kukuruza

 

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović  da bi trebalo ukinuti zabranu izvoza žitarica i brašna ili bar uvesti kvote.

-Već duže vreme čekamo da se ukine zabrana izvoza, jer je blizu žetva, a viškovi su procenjeni na preko milion tona pšenice i blizu dva miliona tona kukuruza. S obzirom na to da je prošla godina bila lošija za kukuruz, jer su prinosi bili oko 30 odsto niži nego što se očekivalo, a pšenica je imala jako dobar rod, važno je da se što pre ukloni zabrana izvoza da bi naši proizvođači prihodovali sredstva dok su cene na svetskim berzama jako dobre“, rekao je Bogunović za Tanjug.

Dodao je da je jesenas pšenicom zasejano oko 30.000 hektara više nego prethodne proizvodne godine, što znači da bismo mogli očekivati oko četri miliona tona novog hlebnog žita.

 

ČITAJTE I: Mere zabrane izvoza poljoprivredu bacaju na kolena

 

 

Istakao je da su nam se trenutno poklopili dobar prošlogodišnji rod pšenice i visoka cena na berzama, što bi trebalo iskoristiti da se uberu polodovi situacije na svetskom tržištu.

-Zabrana je doneta na kraći period i očekujemo da u dogledno vreme bude uklonjena. Naša preporuka, kao i preporuka proizvođača, jeste da se ne uvede poptuna zabrana, već da se uvedu kvote. Da država definiše količine koje bi mogle da izađu iz zemlje do naredne žetve i da se prati dinamika izvoza, s obzirom na to da realno ne možete u kratkom vremenskom intervalu da izvezete velike količine koje bi ugrozile našu stabilnost“, rekao je Bogunović.

Naglasio je da se, osim toga, silosi moraju isprazniti od starog roda pšenice da bi primili novi rod.

-Inače, u ovo doba godine je nejintenzivnije trgovanje žitaricama, s obzirom da počinje izvoz baržama kojima idu i nejveće količine ove robe. I svakako da pored toga što je najveća koncentracija izvoza u ovom peridu, pogodilo se da su istovremeo i cene veoma dobre, a one će, što smo bliže žetvi, padati s obzirom da već počinje da se trguje s novim rodom. Tako da je izvesno da one neće još dugo biti ovako visoke, istakao je Bogunović.

Izrazio je očekivanje da će mine, koje plutaju delom Crnog mora zbog sukoba u Ukrajini u blizini luke Konstanca preko koje Srbija izvozi žitarice, biti uklonjenje i dodao kako je uprkos ratu Ukrajina uspela da izveze oko 80 odsto svog roda pšenice.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Podsetio je da je Ruska Federacija jedan od najvećih svetskih proizvođača mineralnih đubriva i dodao da Srbija nije ugrožena, jer je obezbedila druge pravce snabdevanja i ima dovoljno đubriva.

Ostavite komentar