Konkurs za kupovinu seoskih kuća – na Vidovdan

 

Realno je očekivati da će Javni konkurs za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije biti raspisan 28. juna – na Vidovdan 2021. godine, najavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. On je, gostujuću u jutarnjem programu Pink televizije, kazao da očekuje da će prethodno Vlada Republike Srbije usvojiti taj program koji donosi mnogo lepe simbolike.

-Znamo šta je sledilo posle Vidovdana i Kosovskog boja 1389. Mi sada krećemo u suprotnom smeru. Hajde da vidimo da više ne praznimo kuće, da nam ljudi sa Kosova i Metohije, iz južne Srbije, iz Medveđe, Crne Trave i drugih krajeva ne „beže“ za Beograd, i dalje. Hajde da učinimo sve što možemo da taj put bude u obrnutom smeru! Da pokušamo da ih zadržimo tamo, u tim kućama, a neke vratimo u te napuštene krajeve – kazao je Krkobabić i napomenuo da bi neko ostao na selu, prvo i osnovno je zarada – siguran posao, a zatim – krov nad glavom. To je danas ključno pitanje. Država Srbija prvi put jasno kaže – imaš pravo da dobiješ milion i 200 hiljada dinara za otkup seoske kuće sa okućnicom i ne duguješ nikom ništa, osim što imaš obavezu prema državi Srbiji da ostaneš tamo da živiš.

Ministar za brigu o selu je istakao da postoji veliko interesovanje za dodelu praznih kuća, kojih prema nekim procenama u Srbiji ima oko 200.000. Naglasio je da na mladima do 45 godina ostaje da se interesuju ima li slobodnih kuća i u kom kraju se one nalaze i da li su njihovi vlasnici spremni da ih prodaju. A na lokalnim samoupravama je da procene vrednost praznih kuća na njihovoj teritoriji.

Krkobabić je posebno naglasio da se danas, kada u Narodnoj skupštini Republike Srbije raspravljamo o Kosovu i Metohiji, moramo više baviti uzrocima kako ne bismo ubuduće morali i u drugim krajevima da se bavimo posledicama. Naseljavanje kuća i opustelih krajeva Srbije je nacionalni zadatak, koji je nedavno u razgovoru s ministrom za brigu o selu, episkop istočno američki Irinej Dobrijević s razlogom nazvao patriotskim zadatkom.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Ostavite komentar