Sutra sastanak proizvođača mleka zbog niske otkupne cene

 

Udruženi proizvođači mleka održaće sutra sastanak na Novosadskom sajmu zbog, kako su naveli u obaveštenju, nenormalno niske otkupne cene sirovog mleka koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru.

Oni pozivaju premijerku, ministra finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika Privredne komore Srbije, na zajednički radni sastanak sa farmerima i mlekarama, kako bi pokušali da pronađu održivo rešenje za mlečno govedarstvo Srbije.

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski je u obaveštenju navela da niske otkupne cene sirovog mleka u ovim globalnim ekonomskim promenama, visokih cena ulaznih sirovina, ubrzano degradiraju rad i opstanak proizvođača mleka.

Apel je upućen ispred udruženih farmera koji su članovi i drugih udruženja.

-Proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor, prava na slavu, proslave, sa otežanim uslovima rada, bez radnog vremena, gde nakon uplata doprinosa i odlaskom u penziju koja je niža od socijalnih davanja ljudima koji su socijalni slučajevi, to i sami postanu, a koji svojim radom doprinose razvoju društva i privrede na više nacina, navela je Bugarski u ime prizvođača mleka.

Takođe, kaže da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u toj oblasti, pošto je po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili svi neophodni uslovi za dostojan uzgoj tih životinja.

-Država Srbija sve ove godine izdvaja sredstva da nas podstakne i olakša proizvodnju, međutim zbog nepovezanog sistema u lancu ove proizvodnje, zloupotrebe prerađivača i drugih činilaca, zarada ne završava kod nas, nego se na perfidan način prelije u tuđe džepove, kaže Bugarski.

Dodaje da su proizvođači mleka pokušavali na sve moguće načine da izvrše pritiske na prerađivače da se udostoje i cenu sirovog mleka podignu toliko da farmeri ne propadnu i ne završe u bankrotu, ali da je sve to bilo bezuspešno.

-Ukoliko ne postoji govedarstvo, ne može da postoji ni poljoprivreda. Na vrhu piramide u poljoprivredi je govedarstvo i proizvodnja mleka, pa onda dolaze sve ostale lakše obnovljive grane, istakla je Bugarski.

Dodala je da se, ipak, proizvođači mleka nalaze na dnu i da će nestati ako se ovako nastavi, kao i da u Srbiji onda neće postojati proizvodnja mleka, a samim tim ni mesa.

-Mi smo bili izuzetno strpljivi i trpeljivi do sada, međutim svi se nalazimo u bankrotu bez trunke preterivanja i preuveličavanja situacije, tvrdi Bugarski.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar