Krompirova zlatica napada useve, ne tretirati mladi krompir za prodaju

Na području Srbije usevi krompira se, u zavisnosti od sortimenta, vremena sadnje, lokaliteta i upotrebe sistema za navodnjavanje, nalaze u fazi od razvoja listova do faze početka sklapanja redova. Usevi namenjeni za ranu proizvodnju su u procesu vađenja.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita paprike od vaši i tripsa koji su prenosioci virusa

 

 

 

Pregledom useva uočeno je prisustvo odrsalih jedinki, jajnih legala i larvi krompirove zlatice.

Odrasla jedinka krompirove zlatice

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve hraneći se listovima. Larve su mnogo štetnije od odraslih jedinki i za kratko vreme mogu uništiti veliku površinu lista. U toku je piljenje larvi krompirove zlatice, a najavljene visoke temperature usloviće masovnije piljenje larvi.

Larve krompirove zlatice

Preporučuje se pregled useva na prisustvo larvi te štetočine i ukoliko se regitruje njihovo prisustvo primena nekog od insekticida:

-Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Kestrel, Wizzzaard, Afinex, Zlatospilan, Asheta, Epik (acetamiprid) 0,2 – 0,25 kg/ha ili Alverde (metaflumizon) 0,25 l/ha.

Jajno leglo krompirove zlatice

Ulazimo u period u kojem će lokalno biti uslova za padavine. Sa ciljem zaštite krompira od patogena prouzrokovača plamenjače krompira i crne pegavosti krompira. Pre padavina, preporučuje se primena nekog od fungicida:

-Dithane M 45, Mankogal 80, Mankogal extra, Vilozeb, Prevent 80 WP, Manfil 80 WP, Nota, Titilar 75 WGD (mankozeb) 2-2,5 kg/ha ili Polyram DF (metiram) 2 kg/ha.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

U usevima koji su namenjeni za proizvodnju mladog krompira ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

Izvor: PIS Srbije

 

Ostavite komentar