Kuršumlija: Za umatičenu ovcu 10.000 dinara iz opštinske kase

Iz Toplice decenijama unazad odlazi stanovništvo, ali se i vraća. Nedostatak posla u gradu mnoge je ipak primorao da se vrate na selo i bave poljoprivredom.

Mladen Ristić iz Kosaničke Rače, posle završenog Poljoprivrednog fakulteta odlučio je da se iz grada vrati na očevo imanje. Bavi se ovčarstvom i obrađuje više od 50 hektara zemlje.

– Sada imamo stado koje ima 250 ovaca. Subvencije koristimo od Ministarstva, dobro su nam došle i da nije njih ne bi bilo toliko isplativo ovčarstvo. Sami znate sada je pandemija, malo ide teže prodaja jagnjadi – kaže Mladen Ristić.

Karolina Ristić, iz Kosaničke Rače kaže da je iz grada došla da živi u selu:

– Teško je, čuvamo puno ovaca, imamo troje dece, ali sve može uz dogovor da se postigne.

Po ugledu na Ristiće i Rajkovićima je ovčarstvo postalo porodični biznis. Na farmi uzgajaju više od 100 umatičenih grla ovaca i jagnjadi.

– Tu smo ja i burazer trenutno, došli smo iz inostranstva 2018. godine. Nasledili smo ovce od pokojnog oca. Počeli smo sa dve – navodi Slobodan Rajković.

Ovim mladim ovčarima, cilj je da u naredne dve godine udvostruče stočni fond, ali i da komšije i prijatelji krenu njihovim stopama, jer su uslovi za bavljenje stočarstvom ovde gotovo idealni.

Šezdesetih godina prošlog veka Kosanička Rača je bila opštinsko mesto. Ovde je živelo oko 5.000 stanovnika i svi su se bavili poljoprivredom.

Da bi zadržala mlade u selima Opština Kuršumlija godišnje izdvaja 100 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi.

O tome Jovica Đinović, iz Poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija kaže:

– Za jednu ovcu umatičenu dajemo 10.000 dinara tako da i to ima uticaja i mislim da smo i tu napravili jedan korak napred da malo pomerimo ovu granu sa neke mrtve tačke.

Ulaže se u infrastrukturu, a samo ove godine je asfaltirano i urađeno više od 100 kilometara puteva na seoskom području.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Ostavite komentar