Lakše i brže do sredstava iz IPARD programa

 

Odbor za poljoprivredu Skupštiune Srbije usvojio je danas predlog izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja.

 

ČITAJTE I: Do kraja godine još 1,5 miliona za prokupačke poljoprivrednike

 

 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objasnili su da će ekvivalnetna garancija morati da iznosi 110 procenata od odobrenog anavsnog iznosa, ali da će naknadno biti precizirano koje će to obezbeđenje biti.

Izmena će se donositi na prijave za IPARD sredstva koje će tek biti podene, kao i na one koje su podnete u poslednja dva poziva, ukoliko nisu izdata rešenja po njima.

Državni skeretar u Ministatstvu poljoprivrede Jelena Blagojević dodala je da izmene Zakona obuhvataju i uvođenje elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava, eAgrar kao isključivi način registrovanja, promena i brisanja iz registra gazdinstava.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 
 

Uz to se uvode još dve aplikacije, Ajaks koja služi za praćjenje plaćanja u poljoprivredi i Elpis koja služi za identifikaciju zemljišnih parcela.

Blagojevićeva je navela da će eAgrar početi da se primenjuje od 1. jula naredne godine, Elpis od 1. najuara 2025, a Ajaks od 1. januara 2027. godine.

Ostavite komentar