Potrebna je posebna zaštita svinja od afričke kuge

 

Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara izvestila je članove Odbora za poljoprivredu Skupštiune Srbije da je u Pirotskom i Nišavskom okrugu zapažena pojava afričke kuge svinja u nekoliko slučajeva odstrela divljih svinja i kod životinja koje su nađene uginule u šumama tog kraja Srbije.

Navela je da je zbog požara u bugarskom delu Stare planine jedan broj zaraženih divljih svinja prebegao u Srbiju, što je izazvalo pojavu ove bolesti u nasoj zemlji.

 

ČITAJTE I: PKS: Održana obuka „Afrička kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“ 

 

 

Dodala je kako su problem mala poljoprivredna gazdinstva koja drže po nekoliko svinja za sopstvene potrebe, jer su na njima nikle biosigurnosne mere.

-Mi sada imamo i Borski okrug i Zaječar gde mogu da kažem da je šuma kontaminirana. Onaj što ima dve-tri svinje je rizičan zbog ishrane ishrana tih životinja pomijama, jer se tako daje hrana koja nije termički obrađena. To je bolest s kojom ćemo se boriti dosta dugo. Nama je u interesu da svuda ima proizvodnje, makar i za sopstvene potrebe, ali u ovom momentu mora Nacionalni krizni čentar da razmotri situaciju, da vidimo analizu rizika i da se donese odluka da li će moći da se dozvoli uzgoj u tim selima koja su pogođena svinjskom kugom, rekla je Milakara.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 
 

Skupštinski Odbor za poljoprivredu doneo je preporuku da Uprava za veterinu i Uprava za šume, lovačka udruženja i poljorivrednici posvete posebnu pažnju zaštiti svinja od afričke kuge.

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar