Medenje bagrema pčele koriste prema svom biološkom razvoju

 

U prvoj polovini maja pčelari Srbije očekuju cvetanje bagrema. Ukoliko pupuljke bagrema u toku proleća ne oštete kasne mrazevi, i ukoliko tokom njegovog cvetanja vremenski uslovi budu povoljni, svi su izgleda da bagrem obilno medi.

 

 

ČITAJTE I: Iskorenimo američku kugu pčelinjeg legla – besplatni pregledi i pravična nadoknada

 

A to se dešava na tempeaturi iznad 24 stepena danju i noću iznad 14 stepeni.

Zajednice pčela medenje bagrema koriste u skladu sa svojim trenutnim prirodnim biološkim razvojem. Nedovoljno razvijenim društvima, medenje omogućava adekvatnu ishranu narastajućem leglu. Optimalno snažne zajednice, kod kojih je instinkt razvoja ustupio mesto instinktu sakupljanja hrane, imaće proporcionalno manje legla, ali će zato uneti maksimalne količine nektara zbog obezbeđenja svog opstanka i pripreme za stvaranje roja. Pčelinje zajednice na vrhuncu svoje moći, bagremovu pašu koriste za ostvarenje svog najuzvišenijeg cilja održanja vrste, koji počinje i završava se rojenjem!

Ali, prirodno rojenje nije dobro u jakoj paši jer dolazi do pada radnog elana i pada u prinosu nektara u košnici. A da se pčelinje društvo priprema za rojenje pokazuju izgradnja trutovskih ćelija i odgajanje velike količine trutovskog legla. Zatim, 15 dana posle polaganja jaja u trutovske ćelije, vidi se polaganje jajašca u prazne matične ćelije na bočnim i donjim rubovima satova.

Najsigurniji simptom da je pčelinje društvo ušlo u rojevo stanje je momenat kada jako uzbuđene rojne pčele nateraju maticu da polaže jaja u matične ćelije, a pogotovu kada su već poklopljene larve u matičnjacima. Posle pojave otvorenih rojevih matičnjaka pčele se smiruju. Kada pčelinja društva uđu u rojevo stanje njihova aktivnost jako opada i to traje celih 15 do 20 dana, pa i više. Mlade pčele sve manje hrane maticu i usled toga ona polaže mali broj jaja ili čak potpuno obustavlja polaganje.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Vrlo je bitno da u toku cele godine košnica ima dobru ventilaciju i da u pčelinjem klubetu ima dovoljno kiseonika. Naročito je važno da u glavnoj bagremovoj paši košnica ima dobru ventilaciju jer treba preraditi nektar sa oko 60 odsto vode u med sa 18-20 odsto vode. Zato je potrebno čim počne nektarenje potpuno otvoriti donju ventilaciju – izvaditi daščicu na podnjači gde pčele ulaze i izlaze. Takođe je potrebno otvoriti i gornju ventilaciju vađenjem pregradne daske u zbegu ili njenim povlačenjem unazad za oko jedan centimetar, gornji nastavak ili poklopnu dasku.

Piše: J. Bajšanski

Ostavite komentar