Mionica: Kako unaprediti mlekarstvo?

Poljoprivreda je uz turizam jedan od najvažnijih razvojnih prioriteta Mionice. Pod pokroviteljstvom opštine u Kulturnom centru je za mioničke poljoprivrednike organizovano predavanje o razvoju mlekarstva. Predavanje je održao doktor biotehnologije Dragomir Jeremić, nekadašnji profesor na Univerzitetu u Beču.

On je govorio o mogućnostima i potencijalima unapređenja mlekarstva kroz primenu novih tehnologija i drugačiju, poboljšanu ishranu.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković ocenio je ovo predavanje kao veoma korisno za poljoprivrednike.

-Naš kraj je poljoprivredni kraj. Agrarom se bavi trećina žitelja ovog kraja. Imamo 1.960 gazdinstava. I zato moramo da ulažemo u poljoprivredu. Kroz programe koje opština realizuje, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede opredeljeno je 16,8  miliona dinara za podsticaj i razvoj poljoprivrede u opštini Mionica, rekao je Janković.

Doktor biotehnologije Dragomir Jeremić govorio je o mogućnostima i potencijalima unapređenja mlekarstva kroz primenu novih tehnologija i drugačiju, poboljšanu ishranu.

U mioničkoj opštini kažu da nastoje da organizuju što više predavanja za poljoprivrednike, kako bi primenili sve nove tehnologije i metode, a samo ove godine 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice je dobilo je po 1,5 miliona dinara za razvoj poljoprivrede.

Opština Mionica je u poslednje tri godine uložila 20 miliona dinara za jačanje i unapređenje poljoprivrede i seoskih domaćinstava. U istom periodu, mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara kroz programe resornog ministarstva.

Izvor: Domaćinska kuća

Ostavite komentar