Mleko štiti protiv biljnih vaši, pegavosti, plamenjače …

 

Da li ste mogli pomisliti da mleko štiti protiv biljnih vaši? Iako nije tačno poznato zašto mleko uspešno suzbija pojedine štetočine i bolesti u baštama, pokazalo se vrlo dobro u borbi protiv biljnih crnih vaši, belih leptirastih vaši, plamenjače i pegavosti lista kod povrtlarskih kultura. Pretpostavlja se da kalcijum iz mleka utiče na biljne vaši tako što uništava zaštitni sloj na površini tela.

Mleko se razblaži s vodom u razmeri 1: 4 – 6 i prska direktno na vaši. Vaši imaju nekoliko generacija godišnje i u istom vremenskom razdoblju se nalaze u različitim stadijima razvoja. U fazi larve i lutke vaši imaju jači zaštitni sloj (voštanu prevlaku) pa mleko, kao i ostala sredstva na bazi kalcijuma, teže deluje na njih.

Vaši na šljivama

Pri suzbijanju vašiju vrlo je važno krenuti sa zaštitom odmah na početku, čim se pojave, jer vaši vrlo brzo obrazuju kolonije i vrlo brzo daju nove generacije. Stoga ovaj postupak treba primeniti što ranije i ponavljati što češće tj. dok god vaši prave značajne štete na biljci.

Hemijska pH vrednost mleka je nešto iznad 6 odnosno blago kisele je reakcije. Gljivice se opet najbrže razvijaju u niže kiseloj reakciji pa se smatra da stvaranje više pH zone na površini biljke razlog što mleko zaustavlja razvoj gljivičnih oboljenja.

Ljubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline

Otopinom mleka u vodi dobija se sredstvo kojim treba poprskati obolele ali i zdrave delove biljaka. Na taj način stvara se zaštitni film na površini biljaka koji sprečava gljivice da prodru u tkivo biljaka.

Posebno je bitno tretirati listove i na naličju, jer prozrokovači plamenjače i gljivične pegavosti prodiru kroz tkivo na licu lista, razaraju stanice biljnog tkiva kako bi se hranili biljnim sokom, a spolne organe formiraju na naličju lista.

Zahvaljujući iskustvima članova urbanih vrtlara iz Novog Sada, koji su se potrudili da primene ove savete, možemo tvrditi da je mleko jedno od provereno efikasnih zaštitnih sredstava u borbi protiv navedenih biljnih štetočina i bolesti.

Izvor – zdravasrbija.com

Foto : Prognozno-izveštajna služba Srbije i Pixabay

Ostavite komentar