Nagradni konkurs za smanjenje otpada od hrane – fotografišite frižider, pa ručak

Povodom Međunarodnog dana akcije za smanjenje otpada od hrane „Stop Food Waste Day“, koji se obeležava 28. aprila, UseAllFood (Zero Food Waste Household), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), pokreće konkurs „Lovački ručak“.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da učestvuju tako što će fotografisati svoj frižider i od namirnica koje se vide na slici napraviti najmaštovitiji ručak. Ideja konkursa je da se namirnice ne kupuju za ovu priliku, već da se obrok napravi od namirnica koje se zateknu u frižideru.

Fotografiju frižidera s namirnicama, kao i fotografiju obroka napravljenog od njih, uz recept, potrebno je postaviti na samo jednu od društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter ili LinkedIn, uz hashtag-ove #UseAllFood, #StopFoodWasteDay i #lovackirucak. Biće nagrađena tri posta koja do 23:59 časova 27.04.2021. sakupe najviše lajkova. Pobednici će biti objavljeni najkasnije do 30.04.2021. u 23:59.

Trećina hrane završi kao otpad

Konkurs je deo inicijative UseAllFood (Zero Food Waste Household) koja se bavi smanjenjem otpada od hrane na mestu nastajanja, kao što su domaćinstva, restorani, supermarketi, proizvođači, i to korišćenjem naprednih informacionih tehnologija.

U pitanju je mobilna aplikacija, prva i jedina na srpskom jeziku, koja će korišćenjem naprednih alata, kao što su algoritmi za mašinsko učenje i analiza velikih skupova podataka, omogućiti korisnicima da prate svoju potrošnju hrane, otpad koji od nje nastaje, a kroz proračun ušteda će ih motivisati da povedu računa o količini namirnica koje kupuju. Cilj korišćenja ove aplikacije je da se spreči nastajanje otpada od hrane i promene potrošačke navike kod ljudi.

Prema zvaničnim procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), na godišnjem nivou, oko 1/3 proizvedene hrane u svetu završi kao otpad. Pored toga što predstavlja etički i ekonomski problem, otpad od hrane je veliki ekološki problem, jer doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte (GHG).

Hleb, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, sveže voće i povrće su proizvodi sa kratkim rokom trajanja koji najčešće završe na deponijama.

Otpad od hrane se javlja kod proizvođača sirovina, prerađivača i proizvođača gotovih proizvoda, u lancu snabdevanja prodajnih objekata, a značajna količina se generiše i u domaćinstvima potrošača. Najčešći razlog nastajanja ovog otpada jeste disbalans između realnih i planiranih potreba za hranom.

Inicijativa UseAllFood (Zero Food Waste Household) za smanjenje otpada od hrane, koju sprovodi kompanija HyperEther doo iz Novog Sada, izabrana je kao jedno od najboljih rešenja na javnom pozivu „Izazov za upravljanje bio-otpadom“, koji je održan tokom 2020. godine.

Realizaciju ideja odabranih putem ovog izazova, uključujući i UseAllFood (Zero Food Waste Household), podržavaju Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

Foto: Pixabay I Unsplash

Ostavite komentar