Naše povrće izuzetnog kvaliteta, toplota mu ne smeta

 

U biljnoj proizvodnji povrće najbolje podnosi visoke temperature. Međutim, neophodno je navodnjavanje i puna agrotehnika. O tome je za Radio Novi Sad govorio profesor Žarko Ilin.

Povrtarska kultura upravo zahteva ovako visoke temperature ali većina zahteva obilno navodnjavanje.

-Tehnički minimum vlage za povrtarske kulture je minimum 70 odsto vodnog kapaciteta a za papriiku, paradajz, krastavac, dinje i lubenice čak i 80 odsto kako ne bi došlo do opadanja prinosa a pre svega kvaliteta proizvoda povrtarskih prinosa, istakao je sagovornik.

Osim navodnjavanja, važno je da se obezbedi i prihrana, pre svega azotom, zatim kalijumom i kalcijumom koji direktno utiče na smanjenje potrošnje vode.

Profesionalni poroizvođači moraju da obilaze svoje parcele i vode računa o zaštiti, dodao je Ilin. Trenutno je veliki problem pojava lisnih vaši, moljca, tripsa pa teba na vreme intervenisati. Toplo vreme je dobro jer nema prouzrokovača bolesti što znači da ćemo imati ekstra kvalitetno povrće.

Poželjno je da budu što veće razlike između dnevnih i noćnih temperatura.

Neophodno je senčenje kad god je to moguće uraditi kvalitetnom prihranom u pet obroka u toku vegetacije, prihranom azotom kako ne bi došlo do nedostatka lisne mase odnosno do ožegotina, mreže za senčenje ali ne više od 30 odsto, kaže Ilin.

Što se tiče vode, važan je izvor, bolji načini su vodotokovi, a zatim postoje različite tehnike navodnjavanja. Važno je napomenuti da treba racionalno trošiti vodu.

Važno je napomenuti da bi izbor energenata za navodnjavanje trebalo da bude takav da cena navodnjavanja ne bude viša od 15-50 euro centi po milimetru dodate vode.

Celokupna proizvodnja u Srbiji je čak tri puta veća nego što su potrebe stanovništva pa treba podsticati izvoz i deo vraćati proizvođačima kroz subvencije kako bi proizvodnja i dalje napredovala, zaključio je Ilin.

Piše: Stevan Davidović

Izvor: Radio Novi Sad

Ostavite komentar