Nestorov Bizonj: Poljorivredni sajam se vratio u stare tokove

 

Štand Zadružnog saveza Vojvodine i ove godine bio je epicentar okupljanja poljoprivrednika, zadrugara, predstavnika zadruga, zadružnih saveza iz Srbije i zemalja regiona i opšti je utisak da se Poljoprivredni sajam vratio u stare tokove, da su svi simboli sajma zastupljeni, okupljaju se ljudi, uspostavljau se novi i objnavljaju stari kontakti i što je najbitnije – zasnivaju se poslovne veze. Ovako je 89. Međunarodni poljoprivredni sajam ocenila Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružđnog saveza Vojvodine.

Jelena Nestorov Bizonj: Svi simboli sajma su zastupljeni

-Iz našeg ugla, ovaj sajam opravdao je očekivanja. Celokupna situacija koja utiče na proizvodnju hrane opet naglašava značaj zadružnog pokreta koji je poznat u uslovima kada je tržište u potpunosti regularno, kao i u uslovima kada postoje krize ili eventualno nepredvidive situacije na tržištu, što je sada slučaj. Zadruge su posebno značajne kao faktori koji mogu da doprinesu stabilnosti poljoprivrednika na tržištu što je u uslovima nestabilnosti najbitnije. Tada je manje bitna cena svega, važno je obezbediti repromaterijal. Preko zadruge on će to uspeti da uradi i na vreme i jeftije, rekla je Nestorov Bizonj.

Štand ZSV mesto susreta poljoprivrednika, zadrugara, zadružnih saveza, predstavnika privrede i nauke

Prema njenim rečima, u uslovima ovakvih kriza izuzetno je važno imati prehrambenu sigurnost, a u Srbiji su količine prehrambenih roba 2-3 puta veće od potreba njenih građana.

-Pred nama je i žetva pšenice, o očekuje se da će prinosi kod većine klasičnih ratarskih kultura biti iznad proseka. Poljoprivrednike brinu kontinuirana poskupljenja energenata i svih drugih materijala kao i cene budućih proizvodnji od jesenas pa do danas.  Da nije bilo zabrane izvoza poljoprivrednici bi još bolje prošli nego što jesu, rekla je Jelena Nestorov Bizonj.

Intervencijom ZSV i udruženja koja su njemu srodna , obustavljena je potpuna zabrana izvoza  i uvedene su kvote. Predsednica ZSV smatra da se to moglo odmah uraditi i da je sada situacija na tržištu sasvim stabilna ali, nije je ni trebalo narušavati. To je ujedno i poruka za budućnost – prvo sagledati stanje na ternu, pa onda odlučivati o merama ekonomske politike.

-U svakom slučaju one ne treba da štete proizvođačima hrane, poručila je predsednica ZSV.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar