Nova strategija Evropske unije predviđa sadnju 3 milijarde stabala

 

Nova Strategija za šume Evropske unije sadrži plan aktivnosti za sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine, čime će se postići da broj novih stabala na kraju decenije bude duplo veći nego što bi inače bio, jer je procenjeno da će 3 milijarde izrasti prirodnim putem. Ovakva inicijativa bi mogla biti dobar uzor za Srbiju, gde se drveće nemilice seče radi sprovođenja novih građevinskih poduhvata.

Nova Strategija za šume EU je deo paketa propisa Fit for 55, koji je Evropska komisija predstavila pre nedelju dana, Strategija predstavlja jednu od ključnih inicijativa u okviru Evropskog zelenog plana.

Strategija će pomoći da se ostvari planirano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte od najmanje 55% do 2030. i postigne klimatska neutralnost do 2050. godine, saopštila je Evropska komisija, napominjući da su šume jedan od ključnih elemenata u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti biodiverziteta.

Plan predviđa izradu onlajn „brojača drveća“.

Građani će moći da prate napredak ove inicijative putem internet sajta i interaktivne mape, a plan predviđa i izradu onlajn „brojača drveća,“ gde će biti dostupna procena broja novozasađenih stabala, počev od maja 2020. godine.

Evropska komisija će takođe okupiti sve zainteresovane strane na konferenciji ili sastanku koji će biti organizovan do prvog tromesečja 2022. godine, do kada se očekuje i objavljivanje smernica i vizuelnog identiteta incijative.

Uspeh incijative će dosta zavisiti od angažmana na lokalnom nivou

Budući da će uspeh ove inicijative dosta zavisiti od angažmana na lokalnom nivou, komisija poziva pojedince, udruženja, kompanije i lokalne organe vlasti da daju svoj doprinos.

Što se tiče finansiranja, neki od fondova EU će biti dostupni za troškove sadnica, radova i održavanja drveća, ali komisija očekuje da će i privatni sektor imati značajnu ulogu.

Slične inicijative već postoje širom sveta.

Inicijative poput ove u EU već postoje u zemljama širom sveta. U Pakistanu, na primer, sprovodi se projekat koji predviđa sadnju 10 milijardi stabala, a milijardito drvo je već zasađeno.

Na Bliskom istoku, Saudijska Arabija je nedavno pokrenula inicijativu da se u zemljama tog regiona zasadi ukupno 50 milijardi stabala.

Izvor: Energija Balkana

Foto: Pixabay

Ostavite komentar