Pet roze vina koja su obeležila 2021. godinu

 

Segment roze vina iz godine u godinu sve je važniji na globalnom tržištu, a i kod nas vinari odavno razumeju da ova sveža, mirisna i elegantna vina treba praviti u skladu sa svetskim trendovima. Lista rozea koji su obeležili godinu za nama znatno je osvežena u odnosu na prošlogodišnju, pa su u prvih pet isplivala neka neočekivana vina koja ranije ovde nismo viđali.

 

  1. SOFIA ROSE 2020

PODRUM BRAĆE RAJKOVIĆ, ŽUPA

Zahtevna sorta i zahtevan stil rozea izgleda da nisu bili problem timu vinarije Braća Rajković da stvori upečatljiv roze od pino noara, kakav se ne viđa često, posebno u Župi. Tradicionalno, kada vino u tom vinogorju nije crveno ili belo, onda je ružica, dok je moderna tehnologija danas i ovde dovela drugačije, nežnije stilove rozea. Ipak, vino poput Sofie Župa ranije nije imala, a vinarija Rajković, osim osvežene etikete, ponudila je i potpuno novo vino, elegantno, nežno i kompleksno.

 

ČITAJTE I: Mlado vino Portugizer ponos i dika vinarije „Mačkov podrum“

 

Nije ovo jedino vino kojim se Rajkovići diče u poslednje vreme, ali je izvanredan dokaz da praćenje trendova ne mora da bude u koliziji sa tradicijom. Viševekovno porodično vinogradarsko iskustvo u ovoj župskoj kući deluje u potpunom saglasju sa modernim enološkim praksama.

Tako smo dobili vino koje donosi aromatsku voćnu zrelost sa jedne, i svežinu sa druge strane. Tako tipično za dobar roze od pino noara, Sofia je raskošno voćna, ali bez imalo prezrelosti, sa finim i intrigantnim začinskim aromama u pozadini. Fine strukture, svilenkaste strukture i nežnih kiselina, donosi postojanu završnicu punu crvenog voća. Navijamo da Rajkovići nastave ovako!

  1. LEX ROSE 2020

VINARIJA TRIVANOVIĆ, FRUŠKA GORA

Sa novom etiketom, novim imenom i sasvim novim stilom vina, fruškogorska vinarija Trivanović Lex rozeom napravila je gigantski iskorak u potpuno novi tržišni segment. Pretenciozni i karakterni roze napravljen je od širaza, donosi biberasto – začinski karakter, uz mirise sveže lubenice, nara, ribizle i zelenih citrusa. Ozbiljno vino, za ozbiljne zalogaje.

  1. MLADA SIMONIDA 2020

VINARIJA ĐURĐIĆ, FRUŠKA GORA

Nežna boja, ali čvrst karakter. Lepršava svežina, ali postojan ukus. Elegantno telo, ali hrskave kiseline. I herbalnost svežeg začinskog bilja, i zrelost crvenog voća. I ribizle, i zrela habanero paprika. Jedno od najboljih izdanja fruškogorskog rozea, od čistog kaberne sovinjona. Vino koje se ne propušta!

  1.  KONJA DEBELA 2020

VINARIJA ZVONKO BOGDAN, SUBOTICA

Navikli smo da na vrhove top lista godinama unazad vinarija Zvonko Bogdan rutinski stiže sa svojim premijum rozeom, dok je osnovni, sada sa novim imenom 4 konja debela, nekako ostajao potcenjen, iako izvanredan, posebno za svoju cenu! Naglašeno svež, hrskav i vibrantan, sa puno crvenog voća i malo citrusa i začina, potpuno se uklapa u sliku rozea kao prefinjenog pića za ceo dan.

  1. EDIT 2020

VINARIJA BORA, LEVAČ

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Veoma mlada vinarija, sa tek par etiketa na tržištu, ali sa spremnim podrumom u kome čekaju nova vina koja će uskoro na tržište. Dok ih ne dočekamo, već drugu godinu tu je sočni, moćni i voćni Edit roze, karakterom sličan svojoj imenjakinji Edit Pjaf: istančan i nežan spolja, ali karakteran i snažan iznutra. Puno maline, jagode, višnje i dobra struktura čine pravo stilsko osveženje.

Izvor: Vino & fino

Ostavite komentar