Zaštitimo pčele – pomozimo jedni drugima

 

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu, tako da tretiranja nije ni bilo. Ovo je veoma značajno, jer nije došlo do ugrožavanja pčela, pa pčelari nisu imali štetu, a proizvođači uljane repice su imali korist od oprašivanja. Podsetimo da pčele oprašivanjem uljane repice podižu prinose i do 50%.

 

ČITAJTE I: Srednjoškolci iz Beograda osmislili ekološku antivaroznu košnicu

 

Podsećamo da kada se sredstva za zaštitu bilja pravilno koriste, onda je opasnost za pčele minimalna, a u tom slučaju korist imaju i poljoprivredni proizvođači koji koriste sredstva za zaštitu bilja, jer su zaštitili svoje biljne kulture, a pčelari nemaju štete.

Međutim, problem nastaje kada se sredstva za zaštitu bilja ne koriste pravilno, onda su svi na gubitku. Stalno obrazovanje je neophodno, kako pčelara tako i voćara, ratara, povrtara. Zato ovom prilikom apelujemo da svi iskoristimo ovaj zimski period, kako bi u predstojeću sezonu ušli potpuno spremni i pomogli jedni drugima.

Ukazujemo da je tretiranje komaraca iz vazduha i ove godine predstavljalo ogroman problem, jer se ne sprovodi planski. Zbog vremenskih prilika takva tretiranja se najavljuju u dugom vremenskom periodu, što pčelarima stvara ogromne probleme, jer zatvaranje košnica je nemoguće sprovesti, a prebacivanje pčelinjaka na udaljenost od minimalno 5 kilometara prate dodatni troškovi, kao i administrativni problemi, oko organizacije transporta. Tretiranja komaraca iz vazduha često se poklapaju sa cvetanjem lipe i suncokreta, a koje predstavljaju dve veoma značajne pčelinje paše.

Ponovo apelujemo na nadležne da se prekine sa praksom tretiranja komaraca iz vazduha, a da se tretiranja sa zemlje na prostorima gde ima pčela sprovode kasno uveče kada pčele nisu aktivne.

Ove godine je uočeno tretiranje područja oko vodenih kanala herbicidima, a kanali su često prostori gde ima dosta medonosnog bilja. Apelujemo na nadležne da se ne sprovodi hemijski tretman kanala, već isključivo mehanički, da ne bi došlo do ugrožavanja pčela.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština koji još uvek nisu potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela u Srbiji, da to učine u saradnji sa lokalnim pčelarskim udruženjima i da se na taj način uključe u zaštitu pčela.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ostavite komentar