PKV: Konferencija „ Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine “

 

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „ Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine “.

Otvarajući konferenciju predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je važno sumirati iskustva u prethodnih godinu dana.

-Godinu dana kasnije sa zadovoljstvom mogu da kažem da su kondicije privrede sačuvane bez obzira na izazove koje je nosio Kovid sa sobom. U odnosu na ukupan učinak privrede na državnom nivou prvi kvartal u odnosu na prethodnu godinu pokazuje rast od 1,7 odsto. Učinak vojvođanske privrede pokazuje industrijsku proizvodnju koja je zabeležila rast od 8,3, spoljna trgovina u izvoznoj sferi porasla je 28,3 odsto. Turizam je pokazao znake oporavka, porast dolazaka za 12,9 odsto. Zarade su pokazale rast od 9,1 odsto i u odnosu na sve ove parametre može se reći da je vojvođanska privreda u fazi oporavka, i ako budemo uporni,  ovi podaci se mogu održati da bi se stiglo do nivoa pre Kovida, rekao je Pastor.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istako je da je poljoprivreda, grana koja je u prošloj godini, iznela krizu .

-U prva četiri meseca agrarna  spoljnotrgovinska razmena iznosila je 915, 6 miliona evra što je za 21,9 odsto više od ostvarene razmene u istom periodu prošle godine. Međugodišnje posmatrano izvoz je povećan za 27,2 odsto. Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu AP Vojvodine jeste kukuruz, čijim izvozom je ostvarena vrednost od 167,7 miliona evra, što je za 45,5 odsto više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.  Privredna komora Vojvodine je u proteklih godinu dana održala više od 60 onlajn skupova i konferencija.  Konferencija koju otvaramo od izuzetnog je značaja jer na njoj učestvuju predstavnici ambasada i komora iz regiona sa kojima smo imali intezivnu komunikaciju u proteklih godinu dana saopštio je Vučurević.

Predsednik kompanije „ Color Media Communications“ Robert  Čoban  istako  je  da  su se   U proteklih godinu dana pored onlajn konferencija koju je kompanija „Color Media Communications“ organizovala, bavili smo se i pitanjima očuvanja kulturne baštine i potencijalima za turizam. Značajna sredstva uložena su u obnovu dvorca u Bočaru a sredstva na drugim lokacijama uložila je i mađarska vlada što je kako ističe Čoban dokaz da dobri međunacionalni odnosi najbolji garant za procvat ekonomije Upravo takva iskustva i takve priče prenosimo u našem izdanju „ Diplomacy & Commerce“ . U godini za nama i iskustvima koje nam je donela važno je da čujemo jedni druge i da razgovaramo, naročito  o privredi, istakao je predsednik ove kompanije, Robert Čoban.

Posle svečanog otvaranja konferencije održana su dva panela. Prvi pod nazivom – Perspektive razvoja privrede i saradnja u regionu na kome su govorili ambasador Kraljevine Maroko mohamed Amin Belhaž, ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli, ambasador Republike Alžir Abdelhamid Šebšub  i Aleksandar Angelov , šef Trgovinsko- ekonomskog odeljenja u ambasadi Bugarske.

Na panelu broj dva „Međuregionalna saradnja – osnova održivog privrednog razvoja“  predstavnici Privrednih komora VAl- Doaza iz Pariza, Županije Čongrad iz Moravsko- šleske regije, predstavnici Republike Srpske i Grčko- srpske Privredne komore  razgovarali su o ulogama Privrednih komora u proteklih godinu dana i saradnji sa privrednicima u regionu.

Konferenciju su organizovali Privredna komora Vojvodine i kompanija „Color Media Communications“.

Izvor: Privredna komora Vojvodine

Ostavite komentar