Pristupanje Srbije EU, obezbeđuje ogromna sredstva za poljoprivredu

 

Učestvujući u dijalogu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i predsednice Vlade Republike Srbije, ministar poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da u trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja EU i dobijemo podršku iz Unije, kroz poljoprivredu će se najviše videti koliko je EU za običnog čoveka važna.

Ministar je napomenuo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u procesu pristupanju u poglavljima 11, 12 i 13 odnose na poljoprivredu i ukazao na moguće negativne pojave.

-U procesu pristupanja EU, poljoprivredni sektor je najugroženiji i najostljiviji. Tu pre svega mislim na poljoprivredne proizvođače. Nasuprot tome, koristi su neverovatne. Procene kažu da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, oba merila iz poglavlja 11 su ispunjena i o tome je zvanično obaveštena Evropska komisija čiji odgovor se sada očekuje.

Po mišljenju resornog ministra, u okviru toga, najvažniji je IPARD program.

-Ne mogu se pohvaliti  da nam je relaizacija maestralna. Najveći problem je taj da Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a.  Ali, ipak ćemo ovih dana raspisati poziv za skoro 60 miliona kroz Meru 1. Akreditovali smo još mere za ruralni turizam i tehničku pomoć, rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao da je poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane najteže za realizaciju.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

Ostavite komentar