Pogon u Rači objavio cene: Za kilogram bagremovog meda do 6.9 evra po kilogramu

 

Iako je meda bilo malo ove godine, tržišne cene još uvek, umesto da rastu – niže su nego prošle godine, što znači da su nekorektni potezi ključnih aktera trgovine medom dali za njih dobre rezultate, piše na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

U Mađarskoj se trenutno bagremov med otkupljuje po ceni od 6,35-6,45 evra, ali pakeri se žale da ne mogu da otkupe onoliko meda koliko su želeli, jer pčelari dobrim delom ne žele da prodaju po toj ceni. Otkupna cena u Rumuniji je trenutno još niža, svega 5,7 evra, a u Bugarskoj svega 5 evra.

 Stekli uslovi pre nekoliko dana i da Pogon SPOS-a objavi otkupnu cenu bagremovog meda u ovoj godini.

Osnovna cena meda je 6,02 evra (pčelar ukupno dobija 6,5016 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,6016 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Zlatne kartice lojalnosti SPOS-a je 6,065 evra (pčelar ukupno dobija 6,5502 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,6502 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-a je 6,1 evro (pčelar ukupno dobija 6,588 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,688 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste kartice lojalnosti SPOS-a je 6,21 evro (pčelar ukupno dobija 6,7068 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,8068 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste PLUS kartice lojalnosti SPOS-a je 6,3 evra (pčelar ukupno dobija 6,804 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,904 evra).

Druge vrste meda će se za sada otkupljivati po modelu da se plaćaju nakon što ih Pogon proda u maloprodaji. I tu je jako bitno da Pogon ima uvek dovoljno meda, da bi se mogli sklapati ozbiljni poslovi. Otkupne cene drugih vrsta meda su dosta više u odnosu na tržišne, upravo zato što se duže vremena čeka na naplatu, odnosno do prodaje.

SPOS poziva pčelare da što pre Pogonu prijave med koji žele da mu predaju radi daljeg plasmana, kako bi se organizovao raspored uzorkovanja, preuzimanja meda i prodaje.

 

 

Ostavite komentar