Region traži meleme, biljna i etarska ulja iz Sombora

 

Jovana Vlaškalić Korica nije želela da ceo radni vek nakon studija farmacije provede u klasičnim apotekama. Odlučila se za kreativniji životni put – sama proizvodi prepatare od lekovitog bilja i prodaje ih u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

„Zanimanje farmaceut u apoteci mi nije bilo dovoljno kreativno, a i želela sam da budem nezavisna. Zato sam odlučila da pokrenem nešto svoje“, priča Jovana koja prodavnicu zdravih prirodnih lekova „Herbateria“ vodi od 2012.

Sirovinu nabavlja od uvoznika biljnih ulja i butera i direktno od poljoprivrednih gazdinstava, etarsko ulje lavande iz Subotice, smilje iz Vranja, matičnjak iz okoline Niša.

Budućnost ovog biznisa vidi u „zelenim“ proizvodima i eko-pakovanjima. Preparate plasira u prodavnice zdrave hrane, bio šopove i veleprodaje, i onlajn putem prirodnilek.com, herbateria.rs i whitelotus-naturalcosmetics.com.

 

Jovana Vlaškalić

Mladima poručuje da se osmele i krenu u sopstveni biznis jer „kad čovek ostari, žali samo za onim što nije probao, ne za onim što je probao pa odustao, tako da… treba pokušati“.  

Etarska ulja značajan potencijal Srbije

Slavica Stevanetić iz Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije kaže da se povećanjem sirovinske baze, razvojem plantažnog gajenja lekovitog bilja, nameće potreba i za podizanjem različitih pogona i postrojenja za obradu, sušenje, destilaciju etarskih ulja i ostale dalje vidove finalizacije. To automatski uvećava potrebu za zapošljavanjem radnika, a kroz izvoz finalnih proizvoda i ostvarivanje veće zarade:

„Procena je da se proizvodnja etarskih ulja, s obzirom na potencijal, može udesetostručiti, ali je potrebno instalirati destilerije u blizini resursa koji su ekonomski isplativi. Poslednjih godina na svetskom tržištu raste potražnja za lekovitim biljnim sirovinama i proizvodima, posebno u visoko razvijenim zemljama Evrope, ali i u Americi i Kanadi“.

Izvor: PKS

Ostavite komentar