Poljoprivredni sajam: Ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka

 

Stručna komisija za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka, uoči Međunarodnog poljoprivrednog sajma, vrednuje više od 120 pristiglih uzoraka, koje je prijavio 31 učesnik.

Uzorci su stigli iz Srbije i Regiona.

 

ČITAJTE I: Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 10 odsto više izlagača nego lane

 

 

Ocenjuje se kvalitet konzumnog mleka, fermentisanih proizvoda od mleka, sirevi.

Ono što je novina ove godine su proteinski napici sa različitim ukusima, a cilj ocenjivanja kvaliteta proizvoda od mleka je razvoj proizvodnje, unapređenje i inoviranje poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i snabdevanje tržišta kvalitetnim namirnicama.

Foto: Novosadski sajam

-Kod svakog uzorka gledaju se njegov izgled, boja, konzistencija. Kod sireva je bitan presek, testo, a ocenjuje se miris proizvoda, dok najveći broj poena donosi ukus, rekla je predsednica Komisije za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka prof. dr Ksenija Čobanović  i dodala da se vodi računa i da li je proizvod ukusom prihvatljiv i potrošaču.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Komisiju za ocenjivanje čine priznati međunarodni stručnjaci iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dobitnicima će priznanja biti uručena na svečanostima tokom priredbe, a šampionima ukazana posebna čast na Večeri šampiona.

Izvor: Novosadski sajam