Poljoprivrednici u Novom Sadu: Predsednik Vučić je jedina osoba sa kojom možemo da razgovaramo

 

Na desetine traktora parkirano je ispred zgrade Banovine u Novom Sadu jer su poljoprivrednici Južnobačkog okruga, koji čine samo deo članova Inicijative za za opstanak poljoprivrednika Srbije, odlučili da svoje nezadovoljstvo agrarnom politikom iskažu na ovaj način.  Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

 

 

ČITAJTE I: Protesti poljoprivrednika u celoj zemlji najavljeni za nedelju, 31. jul u 10 sati

 

Poljoprivredni zahtevaju da:

  • Otkupna cena suncokreta ne bude niža od 700 evra za tonu
  • Da se od akcize za gorivo za jesenje radove odbije bar 80 odsto, i da po toj ceni svaki poljoprivrednik dobije 100 litara po hektaru, bez ograničenja površina,  na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina
  • Da se cena đubriva subvencioniše sa najmanje 30 odsto
  • Direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene
  • Da policija stornira sve zapisnike koje je pravila tokom današnjeg dana (9.8.2022.)
  • Da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše kako bi poljoprivrednici prolongirali pojedine poljoprivredne kredite
  • Da dobiju pisane i pečatirane garancije da će njihovi uslovi biti ispunjeni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio je danas u Novom Sadu i razgovarao je sa poljoprivrednicima i obećao da će problem sa policijom biti rešen, kao i da će u roku od 48 sati biti organizovan razgovor sa premijerkom tehničke vlade Anom Brnabić.

-Tom prilikom će biti tačno utvrđeni rokovi kada će koja stvar biti ispunjena vežano za jesenju setvu, cene I sve ostale stvari koje ste naveli. Mi smo obezbedili novac. Što se tiče cene suncokreta, mi možemo samo jednu stvar, a to je da država plati lagerovanje suncokreta dok ne bude bolja cena. Gorivo će biti po ceni od 179 din/l, a bez akcize će biti rešeno Zakonom o profesionalnom poljoprivredniku u narednih 60 dana, rekao je Nedimović.

On je dodao da će problem naplate odvodnjavanja biti rešen nakon razgovora sa predsednikom pokrajinske Vlade Igorem Mirovićem. RHMZ će objaviti izveštaj o suši i doneti mere u skladu sa tim. Nedimović je obećao I da će poljoprivrednici sve dobiti u zvaničnoj pisanoj formi.

-Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je bio tu i obećavao je da će se organizovati sastanak sa premijekom u tehničkoj Vladi Anom Brnabić u roku od 48 sati. Međutim, osim predsednika Aleksandra Vučića, mi ne vidimo drugu ličnost u zemlji Srbiji sa kojom bi mogli da razgovaramo. Mi smo još uvek strpljivi, ne ometamo saobraćaj, punktove imamo kod Pančeva, Sombora i drugih mesta širom Srbije. Sada se sve nešto čeka. Evo, mi ćemo i dalje čekati, ovde ćemo prespavati i ako su oni voljni odmorni da dođu – mi ćemo ih i dalje čekati do ispunjenja naših zahteva, rekao je Mileta Slankamenac Bata iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Poljoprivrednici koji su se danas okupili ispred Banovine se ne razilaze, uprkos obećanjima ministra, a večeras će prespavati ispred zgrade pokrajinske vlade. Pozvali su građane da im se pridruže i da kupuju domaće.

Oni su razvili transparent kojim poručuju da, uz ove cene, „jesenje setve neće biti“. Očekuju da će do 9h ujutru dobiti napismeno sve ono što im je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Kako je za Agroportal.rs rekao Slankamenac od svojih kolega iz Udruženja “Stig” iz Požarevca dobili su vest da ukoliko se večeras do 20 časova ne bude znala cena suncokreta oni će u 20:05h blokirati auto-put kod Požarevca.

Piše: J. Bajšanski

Ostavite komentar