Poskupelo sve, od mesa do jaja, a biće još gore

 

Pojedine vrste mesa poskupele su već sada 30 i više odsto, a nova poskupljenja mesari najavljuju i pred Uskrs. I jaja su skuplja, nema sumnje da će i ona pred praznike ići gore. Osim toga, gorivo je dostiglo vrhunac prošle nedelje kada se litar dizela primakao cifri od 200 dinara, košta 197 dinara, dok je benzin na 175 dinara, piše Danas.

 

 

ČITAJTE I: Besparica diktira cene mlečnih proizvoda na zrenjaninskoj pijaci

 

 

Cene osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja, šećera, svinjskog buta i dugotrajnog mleka zamrznute su još 15. novembra prošle godine, a početkom februara Uredba je produžena za još tri meseca do početka maja. Do kraja aprila biće produžena i Uredba kojom država ograničava najviše maloprodajne cene naftnih derivata.

Juneće i svinjsko meso, domaći sir i jaja, krompir, orasi, banane – za godinu dana u Srbiji poskupelo je gotovo sve, osim jabuka i limuna, koji su prema zvaničnoj statistici nešto jeftiniji bili ovog marta u odnosu na prošli.

Junetina 1.100 dinara, jaja stigla do 20

Juneća rozbratna poskupela je za godinu dana u Beogradu 210 dinara, u martu prošle godine kilogram je koštao 690 dinara, ovog marta čak 900 dinara. Najčešća cena kilograma svinjskog vrata i krmenadle prošlog marta u glavnom gradu bila je 450 dinara da bi sada koštala 140 dinara više. Kilogram piletine je isti – 300 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Junetina je za godinu dana najviše poskupela u Subotici sa 725 na 1.100 dinara, 300 dinara je skuplja u Zaječaru, isto toliko i u Sremskoj Mitrovici, dok je u Šapcu sa 550 dinara otišla na više od 930 dinara. U svim gradovima u Srbiji, koje RZS ima u statistici, juneće i svinjsko meso je poskupelo.

Najskuplje svinjsko meso je 590 dinara i to u Beogradu, Subotici i Sremskoj Mitrovici. Prošle godine, treće nedelje marta, svinjski vrat po beogradskim prodavnicama bio je 450 dinara, što znači da je za godinu dana cena skočila za 140 dinara. Cena pilećeg mesa je u Beogradu ostala ista ove kao i prošle godine, dok je u većini gradova neznatno poskupela, osim u Novom Pazaru gde je kilogram pilećeg mesa značajnije poskupeo sa 270 na 390 dinara.

Skuplji su ove godine i sir, mleko i jaja, komad jaja prošle godine bio je od 12,5 do 16 dinara, ove se cena kreće od 15 do 20 dinara, koliko je u Kragujevcu, Šapcu, Subotici.

Kilogram domaćeg sira je marta 2021. koštao u prodavnicama od 240 dinara u Kraljevu do 557 dinara koliko je bio u Zrenjaninu i Zaječaru.

Očišćeni orasi su u prodavnicama ovog marta koštali od 750 u Zaječaru i 780 u Vranju, do 1.300 dinara u Beogradu, Valjevu, Kraljevu, Šapcu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici. Prošle godine cene su bile znatno niže, 1.180 dinara bili su najskuplji orasi u Sremskoj Mitrovici, najjeftiniji u Vranju 715 dinara, ali je u proseku cena bila oko 1.000 dinara za kilogram.

Najprodavanije voće banane prošle godine koštale su od 100 do 150 dinara po kilogramu, ove godine nešto su skuplje, u Novom Pazaru su treće nedelje marta koštale 130 dinara što je bilo najjeftinije, dok su u Kragujevcu, Leskovcu, Smederevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici koštale čak 160 dinara. U većini gradova za godinu dana banane su poskupele 20 do 30 dinara.

Kilogram jabuka prošle godine koštao je od 60 dinara u Valjevu do 110 dinara u Smederevu, a najčešća cena u prodavnicama bila je 99,99 dinara. Jeftiniji nego prošle godine je i limun, marta 2021. prodavao se po ceni od 115 do 190 dinara, dok je ove godine njegova cena u prodavnicama od 90 dinara u Vranju do 150 dinara u Novom Pazaru.

Ekonomisti: Sledi nam dvocifrena inflacija

-Do sada je vladajuća partija obećavala da će savladati inflaciju, a sada kada budu u većini u parlamentu moraće da urade nešto da je uspore. Ovako kako sada stoje stvari inflacija će preći u dvocifrenu, što je opasno jer se teže može vratiti nazad, kaže za Danas ekonomista Milan Kovačević.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je neminovnost da će cene porasti još i da ćemo tek kada budu odmrznute videti kako će se kretati cene pšenice i brašna na svetskom tržištu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

-Imajući u vidu zalihe žita i brašna, i to da stiže nova žetva uskoro, neminovno je da će morati da se dozvoli izvoz i svakako da će na to uticati cena na svetskom tržištu. Moraće da se odmrznu cene osnovnih životnih namirnica, kada se to desi videćemo opet kolike će korekcije biti u skladu sa situacijom na svetskom tržištu, ističe Đogović.

Izvor: Danas

Ostavite komentar