Predsezonski popusti u Kompaniji KITE DOO

 

Poljoprivrednici koji žele da kupe nov traktor ili neku vučnu mašinu najčešće čekaju Poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne bi li ostvarili određeni popust. Međutim, u Kompaniji KITE DOO niže cene za 5 odsto postižu se tokom novembra i decembra kada su u toku tzv. predsezonski popusti. Naime,  Kompanija John Deere posluje po drugim knjigovodstvenim principima i period analize rezultata je od 31. oktobra do istog datuma naredne godine odnosno do kraja fiskalne godine.

 

 

ČITAJTE I: John Deere balirke V451R

 

 

 

 

-Mi dajemo dvojne rezultate – za fiskalnu i za kalendarsku godinu. Otuda i popusti u novembru i decembru, a njihova visina zavisi od kategorije mašine. Konkretno, do 5 posto što zavisi da li je reč o traktorima i kombajnima. Kada se kaže 5 % možda to nekome ne zvuči mnogo ali ako je vrednost jednog kombajna 300.000 evra reč je o sumi od 15.000 evra što je vrednost jednog malog traktora. Nadam se da oni koji John Deere prepoznaju kao brend ozbiljno razmišljaju da se već ove godine jave kao kupci, kaže Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO.

Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovim aktivnostima nekoliko kombajna je već prodato. Kupci se još uvek malo pribojavaju roka isporuke i to je drugi razlog zbog kojeg sada ozbiljno prilaze nabavci.

-Poučeni iskustvima iz vremena korone i energetske krize uslovljene globalnim kretanjima kada su isporuke kasnile, a kombajn ne bi trebao da na njivu stigne posle žetve već pre nje, sa Kompanijom John Deere napravili smo koncept zaštite cena. To znači da ukoliko se mašina kupi do tog datuma, iznos novca koji tražimo je visina kapare i to je garancija da ćemo mašinu isporučiti po ceni na dan potpisa ugovora i u ugovoreno vreme.  Ovakvim pristupom problemi isporukesu  rešeni, a jedino moramo videti koliko naših kupaca dobija sredstva iz programa IPARD 2, dinamiku dodele rešenja kupcima i pristupanje potpisa ugovora sa nama, diktiraće i isporuku, objašnjava Mišković.

On dodaje da je tu država fleksibila i IPARD komisija je prepoznala mogućnosti kašnjenja i uz potvrdu dobavljača od strane fabrike postoje razumni rokovi za isporuku i njeno odlaganje u slučaju opravdanih problema.

-Ipak se nadamo da će u 2023. godini broj takvih slučajeva biti minimalan, kaže Đorđe Mišković.

Pomenuti popust, osim na traktore i kombajne, odnosi se i na drugu mehanizaciju i kako Agroportal.rs saznaje o njemu će ova kompanija putem medija postepeno obaveštavati.

-U zavisnosti od rokova isporuke popuste ćemo davati i za, kako kažu trgovci, čišćenje lagera. U principu takvih mašina nema mnogo ali se desi i da neka zaostane. Zbog problema o kojima smo pričali nešto smo poručivali i više mašina nego što se činilo da će se prodati, objašnjava naš sagovornik.

Za kupce, mašina ima na placevima centara u Čeneju, Bačkoj Topoli i Sremskoj Mitrovici.

Valja napomenuti da je KITE DOO za 9 meseci bio ozbiljan dobavljač. Kada se govori o kombajnima tržišno učešće ove kompanije na području Srbije je 20%, a kada je o traktorima reč u ukupnom broju evroskih traktora na srpskom tržištu KITE DOO učestvovao je sa 15-20 odsto.

Ali, ne treba zaboraviti da je blizu ¾ kupljenih traktora snage do 100 KW i ova kompanija tu nije konkurentna jer u svojoj ponudi nema niskobudžetne mašine.

-Mi imamo svega dva modela u ovoj kategoriji – seriju 5E i 5D. Ali smo u kategoriji 150KS+ na našem tržištu prisutni više od 40 odsto. Nećemo biti neskromni ako kažemo da ćemo nastojati da sledeće godine svaki drugi traktor u toj kategoriji bude John Deere. Mislim da smo kao kompanija pokazali snagu i po pitanju stručnosti, broja servisera na terenu, svih mogućih vidova finansiranja gde moramo da izdvojimo OTP banku kao našu krovnu instituciju i OTP lizing sa specijalnim programom na 7 godina. Nakon pete godine kupac ima mogućnost da mašinu vrati i uzme novu po principu „staro za novo“ ili će za finansiranje ostatka vrednosti tražiti još dve godine, kaže Mišković.

Ovaj model lizinga nekada je bio prisutan samo u automobilskoj industriji, a po njemu KITE DOO sada prodaje više od 30% ukupnog broja traktora. Traktori koji su finansirani od strane nacionalnih fondova pripadaju jednoj grupi, u drugu se svrstavaju oni za čiju kupovinu su korišćena sredstva IPARD fondova dok se u treću grupu ubrajaju korisnici fonda Prosperitati.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Kombinacijom svih ovih izvora finansiranja dolazimo do veoma lepog rezultata koji govori da je u fiskalnoj godini John Deere prešao cifru od 230 prodatih traktora, a u kalendarskoj godini se nadamo da će to takođe biti preko 200. Traktori su veoma cenjena roba i kako ljudi žele da zaštite vrednost svog kapitala, uz ulaganja u poljoprivredno zemljište i nekretnine, prva sledeća grupa su visokobudžetne poljoprivredne mašine i John Deere kombajni, a posebno traktori, zaključuje Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO.

Piše: Jasna Bajšanski