Projekat “Bratstvo” otvara vrata ekonomskoj saradnji ruskog Azova i srpskog Sečnja

 

Mogućnosti finansijskih investicija, poljoprivreda i prehrambena industrija i turizam, teme su on lajn konferencije koja je održana između predstavnika grada Azova u Donskoj oblasti u Ruskoj Federaciji i srednjobanatske opštine Sečanj.  Rusku stranu predvodio je predsednik skupštine grada Azova Evgenij Vladimirovič Karasev sa svojim saradnicima i Smorodin Petar Nikolajevič predsednik Privredne komore Rostovske oblasti za rejon Azova, a delegaciju opštine Sečanj, predvodio je predsednik Skupštine opštine Arsen Plahin.

Mogućnosti investiranja u Srbiji, konkretno u područje Srednjeg Banata, ovom prilikom predstavila je Dejana Milošević dok je prof.dr Vladan Pešić, kao ekspertski člna tima, govorio o projektima koji se mogu realizovati na području rostovske oblasti, a koji su vezani za zajedničku proizvodnju semenskog i sadnog materijala, izvoz našeg voća i povrća, kao i o inovativnim tehnologijama i mogućnostima zajedničkih ulaganja u proizvodnju eteričnih ulja, liofiliziranog voća i povrća, konfekcioniranju šaranske ribe i dr. Zajednički turistički proizvod i mogućnosti saradnje u toj oblasti bila je tema izlaganja Irine Miljković.

Dogovoren je nastavak i intenziviranje saradnje po svim pomenutim temama i to na predstavljanju Rostovske oblasti koje će se održati od 22. do 25. juna u hotelu „Moskva“ u Beogradu. U fokusu sledeće radne konferenciji biće biće teme koje se odnose na naučnu, obrazovnu i kulturnu saradnju.

Inače, pomenuta on line konferencija održana je u okviru projekta „Bratstvo“ koji je rezultat bratimljenja – ruskog Azova i srpskog Sečnja, ozvaničenog 2018. godine. U cilju razvijanja bratskih odnosa između dva grada, izvršena je dvosmerna razmena inicijative za proširivanje i produbljivanje ovih odnosa. Odlučeno je da nakon međusobnih poseta zvaničnih delegacija, zvanično počne realizacija projekta „Bratstvo“.

Izvor: Agroportal – znanje je moć

Foto: Agroportal i Wikipedia

Ostavite komentar