U drugoj polovini godine novac za vinogradare i vinare

 

U Srbiji je u 2020. godini proizvedeno 22,29 miliona litara vina, a ukupno je izvezeno 11,17 miliona litara vina, u vrednosti oko 16 miliona evra, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i navode da broj registrovanih proizvođača vina u poslednjih pet godina konstantno raste.

Tako je junu ove godine u Srbiji registrovano 430 proizvođača vina, dok ih je 2016. bilo 295, a u ministarstvu za Tanjug kažu da je sektor proizvodnje vina prepoznat kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije.

Navode da proizvodnja varira po godinama u zavisnosti od klimatskih uslova, potražnje i poslovnih aranžmana proizvođača vina.

Prošle godine manja tražnja za vinom

Na osnovu podataka iz Vinarskog registra koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini bila je umanjena tražnja za vinom usled otežanog rada ugostiteljskih objekata uzrokovanog pandemijom korona virusa.

U 2020. proizvedeno je 7,2 odsto manje vina u odnosu na 2019. godinu, a u ministarstvu navode da je prošlu godinu karakterisala i smanjena proizvodnja grožda u delovima Rasinskog okruga usled grada koji je pogodio taj kraj u maju prošle godine.

Napominju da su, pored mera podsticaja koje će biti nastavljene i u 2021. godini, vinogradarima i vinarima i ove godine omogućeni i povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke.

Podsećaju da je krajem marta objavljen Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, a taj program će manjim i srednjim, ali komercijalno orijentisanim gazdinstvima značajno olakšati mogućnosti korišćenja podsticaja, jer ne moraju da predfinansiraju investiciju, već u realizaciju investicije ulaze tek nakon odobravanja projekta i sredstava.

U prvom javnom pozivu, koji je završen 4. juna, vinogradari su mogli da konkurišu za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno da osavremene opremu, mehanizaciju, uključujući i traktor, i unaprede kapacitete poljoprivrednog gazdinstva.

Na javni poziv su mogli da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća.

Uz sopstveno učešće od svega 10 odsto od vrednosti prihvatljivih investicija, poslovne banke obezbeđuju 40 odsto kroz kreditiranje poljoprivrednika i ostalih 50 odsto su bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke.

Minimalna vrednost prihvatljivih troškova za investicije u proizvodnju grožda u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije je 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna 50.000 evra, dok prerađivači vina mogu da planiraju podsticaj za investicije koje se kreću od 25.000 do 400.000 evra.

Novi Javni pozivi za sredstva Svetske banke u drugoj polovini godine

U oktobru se očekuje novi javni poziv u kom će i vinarije moći da konkurišu, a u drugoj polovini godine očekuje se i sprovođenje mera ruralnog razvoja koje su namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.

U cilju unapređenja vinogradarsko-vinarskog sektora i jačanja konkurentnosti proizvođača grožđa i vina Ministarstvo poljoprivrede svake godine sprovodi set mera finansijske podrške među kojima se nalazi i podrška namenjena unapređenju procesa proizvodnje kroz nabavku moderne opreme za proizvodnju, a od prošle godine i za izgradnju objekata za proizvodnju.

Kako navode u ministarstvu, primetno je osavremenjavanje proizvodnje u domaćim vinarijama, što kao rezultat ima unapređenje kvaliteta proizvedenog vina i proširenje asortimana odnosno ponude vinarija različitim vrstama vina.

Kažu da u prilog osavremenjavanju proizvodnih procesa i unapredenja kvaliteta govori i činjenica da vina iz Srbije u poslednjim godinama osvajaju nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Ostavite komentar