Redukcija đubriva iscrpljuje zemljište

 

Poslednjih decenija zbog redovne kontrole plodnosti zemljišta, u biljnoj proizvodnji je značajno podignut prinos. Sa tom praksom se nastavlja i ove godine, podseća direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici Damir Varga.

-Ono što mi najviše možemo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima to su laboratorijske analize. Već duži niz godina, lokalna samouprava finansira kontrolu plodnosti zemljišta pa su i sada u toku analize, kaže Varga.

 

ČITAJTE I: Humusa manje na našim njivama, manje i prinosa

 

 

Od 2002 godine, od kada se sprovode te analize u Pokrajini, postignut je veliki napredak. U ratarskoj proizvodnji prinosi su povećani za preko 30 odsto, i to nije samo đubrenje već su to i nove sorte i hibridi, koje stručne službe ispituju na oglednim poljima gde i sami proizvođači i distributeri vide šta je to što je to što daje dobre rezultate i što treba forsirati.

-Primećujemo da sitni proizvođači dosta greše u primeni mineralnih đubriva te jedna analiza omogućava racionalno đubrenje odnosno da se daju sva tri elementa u odnosima u kojima su oni potebni, rekao je Varga.Tamo gde je visok sadržaj hraniva, potrebno je manje đubriva i obrnuto, rekao je sagovornik.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

 

-Sigurno je da će sada kada su đubriva skupa kod većine proizvođača doći do redukovanja upotrebe mineralnih đubriva. Ako se ostvare niži prinosi iduće godine to za sobom opet povlači redukciju đubriva, i ako se to ponovi nekoliko godina, dolazi do iscrpljivanja zemljišta i potrebno je puno vremena i para da bi se takvo zemljište dovelo u optimalno stanje, zaključio je Varga.

Izvor:RTV

Ostavite komentar