Cena hrane će rasti sve dok traje pandemija?

 

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 41,4%, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

-Rast cena hrane posledica su pandemije kovid-19, i dokle god ona bude trajala, i cene hrane – voća, povrća, uljarica i žitarica će ići nagore kaže za Dnevnik agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

 

ČITAJTE I: FAO objavio svoj svetski statistički godišnjak o hrani i poljoprivredi za 2021

 

 

Po njegovim rečima cena pšenice beleži rast i dostiže istorijske rekorde i dokle god bude kilogram pšenice išao nagore beležiće istorijski maksimum.

– I druge primarne kulture, takođe, beleže rast, nikada do sada zabeležen, s tim što na te cene uticaja imaju dešavanje na svetskim tržištima i berzanaskim kretanjima – predočava Galetin i navodi da na cene povrća ne utiču dešavanja na inotržištima, već da posledice skupog kupsa, krompriara, i drugog povrća treba tražiti u lokalnim okruženjima.

Na te cene uticala je klima, preciznije ovoga leta velika suša, koja je donela da prinosi budu slabiji.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

– Odnos između ponude i potražnje nije bio ravnomeran pa je doveo da kiloram krompira bude blizu stotinu dinara, a kilogram kupusa da se ne može naći ispod 70 dinara, što je nezabeleženo – naveo je Galetin.

Izvor: Dnevnik

Ostavite komentar